X

Πιτσίορλας: τη Δευτέρα οι τελικές προσφορές για τον ΟΛΠ

Το 67% του λιμένα αφορά η συμφωνία. Το 51% θα μεταφερθεί στον πλειοδότη που θα κερδίσει και το υπόλοιπο 16,7% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Ant1news

Τις δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβάλλουν την προσεχή εβδομάδα για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Πειραιά, με τις επί μακρόν καθυστερήσεις, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ , Στέλιος Πιτσίορλας στη Wall Street Journal.

"Κατανοούμε την απογοήτευση που έχει προκληθεί από τις καθυστερήσεις, αλλά τώρα κινούμαστε προς τα μπρος ολοταχώς" δήλωσε. "Όλα τα έγγραφα της προσφοράς βρίσκονται στους εν δυνάμει επενδυτές και η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές είναι τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα, οι προσφορές θα αξιολογηθούν και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί". 

Η συμφωνία αφορά σε προσφορές για το 67,7% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, ένα ποσοστό της τάξης του 51% θα μεταφερθεί αμέσως στον πλειοδότη που θα κερδίσει και το υπόλοιπο 16,7% κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι απαιτούμενες επενδύσεις σε έργα υποδομής στο λιμάνι θα πραγματοποιούνται.

Πηγές με γνώση της συμφωνίας, που επικαλείται το Dow Jones Newswire, αναφέρουν ότι η πώληση του λιμανιού θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ στις οποίες πρέπει να προβεί ο νικητής κατά την προσεχή 5ετία.

"Η αλήθεια είναι ότι η Cosco έχει ήδη παρουσία στον Πειραιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η συμφωνία είναι σφραγισμένη" δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας. "Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει με έναν ανοιχτό και διαφανή τρόπο και ο νικητής θα είναι αυτός με την καλύτερη προσφορά". 

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswire, για τον προσεχή χρόνο ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις έχει τεθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, αλλά ο κ. Πιτσιόρλας λέει ότι τα 2,5 δισ. ευρώ είναι πιο ρεαλιστικό ποσό.