X

“Φωτιές” από τις παλινωδίες με το Παράλληλο Πρόγραμμα

Τι απαντά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και τι υπογραμμίζει το Μαξίμου. Ποιες οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης και ποιος ο ρόλος του EuroWorking Group.

Ant1news

Άρον άρον απέσυρε το νομοσχέδιο για το Παράλληλο Πρόγραμμα η κυβέρνηση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο και πολύ περισσότερο των δανειστών, που είχαν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό εάν πρωτίστως δεν κοστολογηθεί.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να επανέλθει τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου, ενώ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «παρά τις προσπάθειες της τρόικας εσωτερικού να ανακόψει κάθε μέτρο κοινωνικής ανακούφισης και να καταργήσει τη λαϊκή κυριαρχία, σε σύμπνοια με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, τα μέτρα του παράλληλου προγράμματος θα ψηφιστούν».

«Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη συνέχιση της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης στα ανοιχτά θέματα της σύμβασης (κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά) και της κατάρτισης και εφαρμογής ενός πλήρους, ταξικά μεροληπτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του ταχύτερου δυνατού απεγκλωβισμού από την επιτροπεία, με τη στήριξη του ελληνικού λαού και τη δημιουργία ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε», υπογραμμίζεται και από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο τονίζει ότι δημιουργήθηκαν ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές πηγές, οι χώρες της Ευρωζώνης δεν απειλούσαν τη χώρα μας με το 1 δις ευρώ, αλλά προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να συνεδριάσει το EuroWorking Group. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τόμας Βίζερ ήταν αυτός που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλαριάκη και του διεμήνυσε ότι εάν δεν αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν από πλευράς τους ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

«Με διαφορά λίγων ωρών δικαιώθηκαν πλήρως οι ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την προχειρότητα και τον ασύλληπτο ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φέρουν πολυνομοσχέδιο-παρωδία για το υποτιθέμενο «παράλληλο πρόγραμμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ

Το ΚΚΕ αποκαλεί «διαφημιστική απάτη της κυβέρνησης» το παράλληλο πρόγραμμα, η οποία «όχι μόνο δεν αποτελεί αντίβαρο στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα περσινά προγράμματα διαχείρισης ακραίας φτώχειας, την οποία οξύνει η ίδια η κυβερνητική πολιτική, αλλά αντίθετα ενσωματώνει και νέες επικίνδυνες διατάξεις, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών υγείας».

Για ανικανότητα, προχειρότητα, συνέχιση της κοροϊδίας ή όλα αυτά μαζί,  κάνει λόγο το Ποτάμι και τονίζει οτι «η χώρα έχει όντως ανάγκη από μια σειρά τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα υπερβαίνουν το μνημόνιο. Αυτές όμως δεν μπορούν να γίνουν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ζουν σε παράλληλο οπισθοδρομικό σύμπαν».