X

Μέτρα για άλλα 3 δις το 2016 ζητούν οι δανειστές

«Βλέπουν» αποκλίσεις στα έσοδα από ΦΠΑ και ηλεκτρονικό τζόγο  που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Ζητούν άλλα 3 δις μέτρων ως το 2018. «Θρίλερ» για την δόση του 1 δις.

Ant1news

«Λερναία ύδρα» αποδεικνύονται οι απαιτήσεις των δανειστών από την Αθήνα, καθώς μετά από κάθε πακέτο επώδυνων μέτρων που ψηφίζει η Βουλή κι αρχίζει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση, το κουαρτέτο ζητά την λήψη επιπλέον περικοπών σε δαπάνες ή μισθούς-συντάξεις ή εναλλακτικά την επιβολή ακόμη υψηλότερων φόρων.

Σε ακόμη μια επίδειξη πυγμής και δύναμης, οι δανειστές που επέβαλαν την απόσυρση του νομοσχεδίου με το παράλληλο πρόγραμμα, περιμένουν την έκδοση ως και της τελευταίας υπουργικής απόφασης από το β΄  πακέτο προαπαιτούμενων, ώστε να «ανάψουν πράσινο φως» την Δευτέρα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις, η οποία εξελίσσεται σε ακόμη ένα «θρίλερ», λόγω της άρνησης της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να υπογράψει για μείωση κατά 40% το ύψος της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικών εξετάσεων από ιδιώτες παρόχους. 

Την ίδια ώρα, κι ενώ επίκεινται η πρώτη αξιολόγηση, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό – πεδία στα οποία οι δανειστές θα πιέσουν για βαθιές μεταρρυθμίσεις και επίσπευση του χρόνου υλοποίησης τους – από το κουαρτέτο αρχίζει να προβάλλει άλλη μία αξίωση, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν πολίτες κι επιχειρήσεις.

 

Ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της επόμενης τριετίας, ουσιαστικά έναν προϋπολογισμό που θα εκτείνεται ως το 2018, η πλευρά των δανειστών εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να χαρακτηρίζει «λανθασμένες» τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2016 για τα έσοδα, βλέποντας «μαύρη τρύπα» και επιμένοντας για μέτρα ύψους 2-3 δις ευρώ για το επόμενο έτος και συνολικά ύψους ως και 8 δις, εκ των οποίων τα 1,8 δις από το Ασφαλιστικό.

Μάλιστα, Κυβέρνηση και δανειστές έχουν «συμφωνήσει» στο Μεσοπρόθεσμο να περιλαμβάνονται και, όπως αναφέρεται, «απροσδιόριστα μέτρα απόδοσης 2,9 δις ως το 2018».

 

Σύμφωνα με πηγές του κουαρτέτου, οι δανειστές θεωρούν ότι ο Προϋπολογισμός του 2016 – για τον οποίο όπως λένε δεν έχουν δώσει έγκριση – έχει υπερεκτιμήσει τα έσοδα από την είσπραξη ΦΠΑ (εκφράζοντας αμφιβολίες και για την απόδοση των ισοδύναμων του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, όπως το ειδικό τέλος στο κρασί), αλλά και από τον ηλεκτρονικό τζόγο, μετά το πάγωμα της επένδυσης των VLTs του ΟΠΑΠ, λόγω της αιφνίδιας αλλαγής στον σχετικό κανονισμό λειτουργίας τους, εν μια νυκτί, από τον «νεόκοπο» τότε Πρόεδρο της ΕΕΕΠ, Αντώνη Στεργιώτη.

 

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, πάντως, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί καμία ενόχληση από τους θεσμούς, μέχρι τώρα, για τον προϋπολογισμό.

Οι πληροφορίες επιμένουν, ωστόσο, ότι με την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου, στις 18 Ιανουαρίου, θα ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για την λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 3 δις ευρώ για το 2016 (προφανώς με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού) και άλλων τόσων (απόδοσης 1,5% του ΑΕΠ) που να ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο. 

Οι δανειστές θα ισχυριστούν ότι αιτία  για την «τρύπα» στα έσοδα και τις επιπλέον ανάγκες εισπράξεων του 2016, θα σταθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% αντί με μηδενικό αποτέλεσμα.