X

“Βουνό” νέων μέτρων απο τις απαιτήσεις των δανειστών

Πληροφορίες ότι θα ζητήσουν νέα μέτρα 3 δις για φέτος κι άλλα 3 δις ως το 2018. "Φουσκώνει" ο λογαριασμός μαζί με τα 1,8 δις απο το Ασφαλιστικό. Τι λένε το Υπ. Οικονομικών και το Μαξίμου.

Ant1news

Κοινωνικό και πολιτικό "σάλο" προκαλούν οι πληροφορίες απο τα κλιμάκια των δανειστών, ότι το κουαρτέτο ετοιμάζεται, άμα την επιστροφή του στην Αθήνα τον Ιανουάριο, να ζητήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με μέτρα απόδοσης 1,5% του ΑΕΠ για το 2016, που "μεταφράζεται" σε μέτρα ύψους ως και 3 δις ευρώ για την χρονιά που έρχεται, κι άλλα τόσα ως το 2018.

Οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το Σάββατο "αναστάτωσαν" τους φορολογούμενους και θορύβησαν κυβερνητικά στελέχη, αντιδράσεις που επιχείρησε να κατευνάσει αρχικώς με διαρροές το Υπουργείο Οικονομικών και αργά το βράδυ με νέες διαρροές στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι επέρριψαν ευθύνες στα ΜΜΕ που αναπαράγουν πληροφορίες και σχόλια.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του Μαξίμου, «πριν απο 15 ημέρες η Κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις, ενώ δεν μιλούσε ο Τσίπρας με τον Παππά! Στο ενδιάμεσο η ΕΕ έβγαλε την χώρα απο την Σένγκεν, ενώ πλέον είναι στα μαχαίρια ο Χουλιαράκης με τον Τσακαλώτο. Σήμερα γράφουν ότι η Κυβέρνηση θα πάρει μέτρα απο 2,4 ως 7 δις. Είμαστε περίεργοι γγια το τι θα γράφουν μεθαύριο».  

«Λερναία ύδρα» τα προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες απο την πλευρά των δανειστών πάντως, οι απαιτήσεις τους από την Αθήνα δείχνουν να μην έχουν τέλος, καθώς το κουαρτέτο ζητά την δρομολόγηση επιπλέον περικοπών σε δαπάνες ή μισθούς και συντάξεις ή εναλλακτικά την επιβολή ακόμη υψηλότερων φόρων.

 

Σε ακόμη μια επίδειξη πυγμής και δύναμης, οι δανειστές που επέβαλαν την απόσυρση του νομοσχεδίου με το παράλληλο πρόγραμμα, περιμένει την έκδοση της τελευταίας υπουργικής απόφασης από το β΄  πακέτο προαπαιτούμενων, ώστε να «ανάψουν πράσινο φως» την Δευτέρα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις, η οποία εξελίσσεται σε ακόμη ένα «θρίλερ», λόγω της άρνησης της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να υπογράψει για μείωση κατά 40% στο ύψος της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικών εξετάσεων από ιδιώτες παρόχους. Για το θέμα γίνονται διαρκείς διαβουλεύσεις ενδοκυβερνητικά αλλά και με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, με στόχο να έχει βρεθεί λύση ως το πρωί της Δευτέρας και να μην υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή με την δόση.  

Την ίδια ώρα, κι ενώ επίκεινται η πρώτη αξιολόγηση, το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό στο οποίο απαιτούνται παρεμβάσεις ύψους 1,8 δις, ανεβάζοντας κι άλλο τον λογαριασμό, το κουαρτέτο εμφανίζεται αποφασιμένο να προβάλει την νέα αξίωση του, την οποία διαψεύδει το Μαξίμου.

 

Ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της επόμενης τριετίας, ουσιαστικά έναν προϋπολογισμό που θα εκτείνεται ως το 2018, η πλευρά των δανειστών εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να χαρακτηρίζει «λανθασμένες» τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2016 για τα έσοδα, βλέποντας «μαύρη τρύπα» και επιμένοντας για μέτρα ύψους 2-3 δις ευρώ για το επόμενο έτος και συνολικά ύψους ως και 8 δις, εκ των οποίων τα 1,8 δις από το Ασφαλιστικό.

Μάλιστα, Κυβέρνηση και δανειστές έχουν «συμφωνήσει» στο Μεσοπρόθεσμο να περιλαμβάνονται και, όπως αναφέρεται, «απροσδιόριστα μέτρα απόδοσης 2,9 δις ως το 2018».

 

Σύμφωνα με πηγές του κουαρτέτου, οι δανειστές θεωρούν ότι ο Προϋπολογισμός του 2016 – για τον οποίο όπως λένε δεν έχουν δώσει έγκριση – έχει υπερεκτιμήσει τα έσοδα από την είσπραξη ΦΠΑ (εκφράζοντας αμφιβολίες και για την απόδοση των ισοδύναμων του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, όπως το ειδικό τέλος στο κρασί), αλλά και από τον ηλεκτρονικό τζόγο, μετά το πάγωμα της επένδυσης των VLTs του ΟΠΑΠ, λόγω της αιφνίδιας αλλαγής στον σχετικό κανονισμό λειτουργίας τους, εν μια νυκτί, από τον «νεόκοπο» τότε Πρόεδρο της ΕΕΕΠ, Αντώνη Στεργιώτη.

 

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, σε επίρρωση των λεγομένων των οποίων έγινε η διαρροή απο το Μαξίμου, τόνιζαν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί καμία ενόχληση ή αμφισβήτηση από τους θεσμούς, μέχρι τώρα, για τον Προϋπολογισμό.

Οι πληροφορίες επιμένουν, ωστόσο, ότι με την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου, στις 18 Ιανουαρίου, θα ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά για την λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 3 δις ευρώ για το 2016 και άλλων τόσων (απόδοσης 1,5% του ΑΕΠ) που να ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο. 

Οι δανειστές θα ισχυριστούν ότι αιτία  για την «τρύπα» στα έσοδα και τις επιπλέον ανάγκες εισπράξεων του 2016, θα σταθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% αντί με μηδενικό αποτέλεσμα.