X

ΠτΔ: Αν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό, δεν θα βρει ειρήνη η Μέση Ανατολή

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκε τον Μαχμούντ Αμπάς ο Προκόπης Παυλόπουλος. Τι δήλωσαν μπροστά στις κάμερες.

Ant1news

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Σας υποδέχομαι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και ειλικρινούς φιλίας, που είναι παραδοσιακή και διαχρονική μεταξύ των λαών μας και έτσι θα διατηρηθεί» είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Αμπάς.

Ο Π.Παυλόπουλος έκανε λόγο για κρίσιμη περίοδο στη Μέση Ανατολή, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικά γεγονότα, με επιπτώσεις, όχι μόνο στην ίδια την περιοχή, αλλά σε όλον τον κόσμο και ανέφερε χαρακτηριστικά το Προσφυγικό και την τρομοκρατία.

«Το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που ταιριάζει στον πολιτισμό μας, όπως και τους τρομοκράτες, προς τους οποίους είμαστε αποφασισμένοι και αμείλικτοι» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία, που αποτελεί «την πηγή του κακού».

Επανέλαβε στο σημείο αυτό τις ελληνικές θέσεις για το Παλαιστινιακό και τόνισε ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, «άποψή μας διαχρονική, στην Ελλάδα, είναι ότι δεν πρόκειται η Μέση Ανατολή να βρει την ειρήνη αν δεν λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα».

 

Τόνισε δε ότι, οι θέσεις της χώρας είναι διαχρονικές και ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να ανταποκρίνεται στο διεθνές Δίκαιο, κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη της περιοχής πέπει να έχουν κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Ειδικά για το παλαιστινιακό κράτος, προσέθεσε ότι, το κράτος που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι ένα βιώσιμο κράτος και για τον λόγο αυτόν πρέπει να είναι κυρίαρχο, ανεξάρτητο και εδαφικώς ενιαίο.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «ιστορικές στενές σχέσεις, που συνδέουν την ελληνική με την παλαιστινιακή πλευρά» υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό μας σε όλα τα διεθνή φόρα».

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, συμπλήρωσε ότι, «η ισραηλινή κατοχή πρέπει να τελειώσει», προσθέτοντας ότι «μόνο όταν τελειώσει αυτ,ό θα τελειώσουν και όλα τα παρεμφερή προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν».

Στη συνάντηση που ακολούθησε τίθενται επί τάπητος, μεταξύ άλλων, το Παλαιστινιακό, καθώς και διμερή θέματα.

Ο Μαχμούντ Αμπάς θα γίνει δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 14:30 και μετά το τέλος της μεταξύ τους συνομιλιών θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

 

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Νίκο Βούτση και στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία στην αίθουσα της Γερουσίας.

Το μεσημέρι της Τρίτης θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.