X

Σε δόσεις από αύριο το παράλληλο πρόγραμμα

Τους «σκοπέλους» του Ασφαλιστικού ως τις 15 Ιανουαρίου και των «κόκκινων δανείων» ως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση. Αναμένονται πολιτικές πρωτοβουλίες Τσίπρα.

Ant1news

 

Παρά την εσπευσμένη απόσυρση του παράλληλου προγράμματος η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την πρόθεση της να το εφαρμόσει κι όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου, το κυριότερο πρόβλημα έγκειται στους χειρισμούς που έγιναν, γιατί τόσο το δημοσιονομικό του κόστος όσο και η κατεύθυνση του είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Τα περισσότερα από τα μέτρα του παράλληλου προγράμματος που είναι συμφωνημένα με το κουαρτέτο θα έρθουν στη Βουλή μέσω τροπολογιών, ενώ οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει θέμα… με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με κάποιους μάλιστα να κάνουν λόγο για «υπόγειες διαδρομές» σε ότι αφορά τις γνωμοδοτήσεις που βγαίνουν και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα δυο «καυτά» θέματα, το Ασφαλιστικό με χρονικό ορίζοντα την 15η Ιανουαρίου και το θέμα με τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική συμφωνία ως τις 15 Φεβρουαρίου.

Στο θέμα του Ασφαλιστικού μάλιστα, δεν αποκλείονται πρωτοβουλίες και από την πλευρά του Πρωθυπουργού ανάλογες με αυτές που έλαβε στην περίπτωση της συμφωνίας για τα «κόκκινα δάνεια». Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση μετρούν τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κόμματος για τα θέματα αυτά και μάλιστα κάποιες από τις επαφές που γίνονται τις έχει αναλάβει ο κ. Κατρούγκαλος.

Προβληματισμός υπάρχει και για τη στάση του ΔΝΤ που εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση. Από κυβερνητικής πλευράς πάντως υπογραμμίζεται ότι δεν της έχουν ζητηθεί επιπλέον μέτρα και διευκρινίζουν ότι οι δηλώσεις Τσίπρα που δημοσιεύτηκαν στους F.T ήταν παλιότερες.

Η στάση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας εξακολουθεί να είναι αρνητική, αλλά όπως τονίζουν αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο πρόγραμμα και το ίδιο θα αποφασίσει τον Μάρτιο τι θα κάνει στο μέλλον.

Σε ότι αφορά τη Ν.Δ, πηγές ΑΠΟ ΤΟ Μέγαρο Μαξίμου, τόνισαν ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις κι εύχονται η ΝΔ να λύσει με επιτυχία τα προβλήματα της γιατί η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή αντιπολίτευση.