X

Πέθανε ο ζωγράφος Θεόδωρος Μάρκελλος

«Έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Θεόδωρος Μάρκελλος.

Ant1news

Απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 90 ετών ο ζωγράφος Θεόδωρος Μάρκελλος. Η κηδεία του έγινε σήμερα Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι, από το Πρώτο Νεκροταφείο.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του ζωγράφου Θεόδωρου Μάρκελλου.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925.

Πήρε το δίπλωμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 1953 κερδίζοντας τη μοναδική τιμητική διάκριση των διπλωματικών εργασιών. Συνολικά του απονεμήθηκαν πέντε τιμητικές διακρίσεις.

Το 1954 με υποτροφία του ισπανικού κράτους φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Σαν Φερνάντο της Μαδρίτης και αργότερα το 1960 με υποτροφία του Πανεπιστημίου Αθηνών φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Πραγματοποίησε ως τώρα πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένες Πολιτείες, πήρε μέρος σε 9 Πανελλήνιες, σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε 8 διεθνείς.

Βραβεύτηκε στη Ρωσία και Ιταλία.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Βουλή των Ελλήνων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Κυβερνείο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Βορρέ, σε πρεσβείες, Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δωρεά του υπουργείου Πολιτισμού, σε τράπεζες και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Χάρισε στο Δήμο Τρικάλων τόσα ζωγραφικά του έργα ώστε ν' αποτελέσουν μία πινακοθήκη Δημοτική που θα φέρει το όνομά του.