X

Συντάξεις: Οι μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας

Εγκλωβίζονται χιλιάδες ασφαλισμένοι που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2016. Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Εργασίας.

Ant1news

Σημαντικές αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης περίπου 350.000 ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία, που θα μπορούσαν έως το 2021 να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 62 με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, αλλά και μειώσεις στις συντάξεις όσων επιλέξουν τη μειωμένη, προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε εντός του 2015.

Οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας, κλείνουν και τις τελευταίες πόρτες εξόδου νωρίτερα και ανοίγουν τον δρόμο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 3 μήνες έως και 17 χρόνια.

Όπως άλλωστε εκτιμούν οι δανειστές, ειδικά για το νέο έτος, περίπου 50.000-60.000 ασφαλισμένοι όλων των ταμείων που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2016, θα δουν τα απαιτούμενα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 3 μήνες έως και 7 χρόνια.

Μεγάλοι χαμένοι, θεωρούνται μητέρες με ανήλικα τέκνα, ασφαλισμένοι με 35ετία, καθώς και ασφαλισμένοι που "κυνηγούσαν" το όριο ηλικίας για θεμελίωση μειωμένης σύνταξης.

Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Εργασίας 

Οι εγκύκλιοι του υπουργείου απευθύνονται στις διοικήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΤΑΠ-ΔΕΗ, του ΕΤΕΑ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και στις διοικήσεις των "Ειδικών Ταμείων" και αναφέρονται με διευκρινιστικά παραδείγματα στις μεταβολές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. 

Προβλέπεται, ρητώς, ότι δεν θίγονται τα θεμελιωμένα έως και την 18.8.2015 συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μπορούν αυτά να ασκηθούν οποτεδήποτε (σύμφωνα με το άρθρο 4 Μέρους Γ΄ του ν.4336/2015, έναρξη ισχύος είναι η 19-08-2015). 

Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί. 

Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.

Ειδικότερα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θεσπίζεται ότι από 1/1/2022 για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτούνται εναλλακτικά:

Α. Η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 40 ετών ασφάλισης ή

Β. Η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Επισημαίνεται ότι για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης. 

Τα ισχύοντα μέχρι την 18.8.2015 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Από την ανωτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όσον αφορά τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ εξαιρούνται οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει του ν.612/1977 και με διατάξεις που παραπέμπουν σ' αυτές, καθώς και οι μητέρες και χήροι πατέρες ανικάνων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στις καταστατικές διατάξεις του φορέα.

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των ασφαλισμένων των φορέων κύριας ασφάλισης ισχύουν και για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, στους οποίους υπάγονται οι ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν.4052/2012, οι ασφαλισμένοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) δικαιούνται σύνταξης, εφόσον θεμελιώνουν αντίστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας ασφάλισής τους για την αυτή αιτία και έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που προβλέπει η νομοθεσία του αντίστοιχου φορέα κύριας ασφάλισής τους, καθώς και η γενικότερη νομοθεσία, όπως εκάστοτε ισχύουν.