X

Σκληρό παζάρι για το Ασφαλιστικό

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει καταθέσει το νομοσχέδιο. Ποια είναι τα «αγκάθια» που δυσκολεύουν την διαπραγμάτευση.

Ant1news

Σκληρές αναμένονται να είναι οι διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό κι ενώ η Κυβέρνηση φιλοδοξεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχει καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει - μεταξύ άλλων- ανατροπές στο ύψος των εισφορών και των νέων συντάξεων και σημαντικές μειώσεις κυρίως στις επικουρικές.

Τις πρώτες μέρες του 2016 το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει στους εκπροσώπους των Θεσμών αναλυτικά και κοστολογημένα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου ενώ τις επόμενες ημέρες και πριν από το τέλος του 2015 αναμένεται να ξανασυνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβουλίο Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2015 δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για το Ασφαλιστικό επεσήμανε πως «η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων». 

Τα «αγκάθια» που αναμένετα να κάνουν ακόμα πιο σκληρό το "μπρα ντε φερ" είναι η επαναφορά από την πλευρά των δανειστών, της απαίτησης για αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης από 15 έτη σε 20, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη λήψη της Εθνικής Σύνταξης, τουλάχιστον στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, η αύξηση των εισφορών, η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε τις μειώσεις συντάξεων αντισυνταγματική, και κυρίως η μείωση της δαπάνης για συντάξεις, εντός του 2016, κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Ρομπόλης: Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα αλλά χωρίς μειώσεις συντάξεων

Μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση, τονίζει ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει η ότι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα.