X

Συγκινεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε παραλία της Λέσβου

Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στη Μόρια και το Καρά Τεπέ της Λέσβου. Τους πρόσφυγες στο Ελληνικό επισκέφτηκε η Σούζαν Σάραντον.

Ant1news

Ενα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δένδρο από το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης προσφυγιάς, τα πορτοκαλί σωσίβια που φορούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές της Λέσβου με τις πλαστικές βάρκες, έστησαν διασώστες στην ακτή της Νεάπολης νότια της πόλης της Μυτιλήνης.

Οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου, με προορισμό το όνειρο της βόρειας Ευρώπης, συνεχίζονται αμείωτες, ενώ ο αριθμός όσων έχουν φτάσει στην ΕΕ φέτος έχει ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. 

Στη Λέσβο, παραμένουν χιλιάδες στο κέντρο καταγραφής στη Μόρια και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται στην ανατολική, τη βόρεια και ακόμη και τη νότια πλευρά του νησιού.

Το πρωί της Παρασκευής, αποβιβάστηκαν πρόσφυγες ακόμα και στη νότια πλευρά του νησιού στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας.

Σήμερα Σάββατο αναμένεται να αρχίσει η λειτουργία του μεγάλου κέντρου υποδοχής που δημιούργησε ο Ερυθρός Σταυρός στην περιοχή της Εφταλούς μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς.

Το Κέντρο θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και 3.000 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής 2.000 ατόμων.

Στο μεταξύ σχεδόν 4000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από δυο πλοία. Ειδικότερα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη 2474 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο 1301 πρόσφυγες.

Στο γήπεδο του Χόκεϊ στο Ελληνικό η Σούζαν Σάραντον

Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο γήπεδο του Χόκεϊ στο Ελληνικό επισκέφθηκε η Σούζαν Σάραντον, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ, ανήμερα των Χριστουγέννων θέλησε να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες και να μάθει από πρώτο χέρι τις συνθήκες που επικρατούν και τις ελλείψεις που υπάρχουν.