X

Σε “χακί χαρακώματα” ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένος

Υπουργοί και στελέχη της Kουμουνδούρου παίρνουν αποστάσεις από τις  "εξαγγελίες" του κυβερνητικού εταίρου για την στράτευση γυναικών. Επικριτική η αντιπολίτευση. Ποιοί επικροτούν όσα είπε ο ΥΕΘΑ.

Ant1news

Μίνι εμφύλιο στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου περί ίδρυσης στρατιωτικών λυκείων και υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών που διεκδικούν θέση στα Σώματα Ασφαλείας.

Κατηγορηματικός, ότι δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στην κυβέρνηση για το θέμα των στρατιωτικών λυκείων, εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης στην πρεμιέρα του Εθνικού Διαλόγου για τη Παιδεία. «Δεν υπάρχει κάποια σκέψη στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό, ούτε κάποια συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης. Κατά της στράτευσης των γυναικών τάχθηκε και η  η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγωστοπούλου.

Αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο κράτησε επίσης και  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Φάμελλος είπε ότι οι απόψεις του κ. Καμμένου δεν αποτελούν προϊόν κάποιου νομοθετικού εργαλείου κι επισήμανε ότι «είναι οι απόψεις του, δεν συμφωνούμε σε όλες τις απόψεις, διαφορετικά θα ήμασταν στο ίδιο κόμμα».

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην στράτευση των γυναικών, όσο και στα στρατιωτικά λύκεια εξέφρασε ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Ο κ. Ρήγας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα καθοριστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κύριος Καμμένος και δεν θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν τόσο μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, να χρησιμοποιούν τις δηλώσεις αυτές για να δημιουργήσουν ζήτημα από το πουθενά».

Απρόσμενος σύμμαχος... με αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, εναν απρόσμενο σύμμαχο, στο πρόσωπο του Άδωνι Γεωργιάδη, βρήκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνής, Πάνος Καμμένος, σε ότι αφορά τις δηλώσεις του για την στράτευση των γυναικών.  «Είναι πολύ ωραίες δεξιές προτάσεις. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως τι σχέση έχουν;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. «Φυσικά και συμφωνώ στην πρόταση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ. «Εγώ δεξιός είμαι, Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών αλλά συμφωνεί με την εθελοντική και τη δημιουργία στρατιωτικών Λυκείων.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Τα "πυρά" του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε, ωστόσο, χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Το νέο παραλήρημα του κ. Καμμένου περί ίδρυσης στρατιωτικών λυκείων και υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών που δίνουν εξετάσεις για τα Σώματα Ασφαλείας, δεν μας εκπλήσσει. Αυτοί είναι οι ΑΝΕΛ. Ακροδεξιοί φανατικοί, ομοφοβικοί», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του. 

Και το ΚΚΕ προστέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκφράζουν την αντίθεσή τους με τα σχέδια του Πάνου Καμμένου. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για στράτευση γυναικών και δημιουργία στρατιωτικών λυκείων. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για την πρόσληψη των γυναικών στα σώματα ασφαλείας υπηρετεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας, ενώ ψευδεπίγραφα εμφανίζεται ως μέτρο ισότητας. Η δημιουργία στρατιωτικών λυκείων αποκόβει 15χρονα παιδιά από τη γενική εκπαίδευση και τα εντάσσει στην στρατιωτική εκπαίδευση, στέλνοντάς τα από το δάσκαλο στο στρατό». 

Τις πρώτες… «βολές» εναντίον του Πάνου Καμμένου έριξε το Ποτάμι , κάνοντας λόγο για «συνέχεια των παραληρημάτων του κυβερνητικού εταίρου». «Ο υπουργός Καμμένος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος. Και κάνουν λάθος όσοι τον αντιμετωπίζουν ως γραφικό. Ο πολιτικός επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων φοράει όλο και περισσότερο στρατιωτικές στολές και σκηνοθετεί επισκέψεις-τελετές όπου πρόσωπα και απόψεις υποχρεούνται σε πολεμική αμφίεση. Ο λόγος του γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος», σημείωνε μεταξύ άλλων το Ποτάμι.  

«Να ανακαλέσει τις αποφάσεις του» κάλεσε χθες τον υπουργό Άμυνας η Ένωση Κεντρώων, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή της, πως «οι συγκεκριμένες σκέψεις εφαρμόζονται σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και επομένως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πνεύμα του».