X

Σπίρτζης: Το 2020 θα έχει μετρό η Θεσσαλονίκη

Οι εργασίες στο βασικό έργο ξεκινούν μέσα  στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2016.

Ant1news


Της Φαίης Χρυσοχόου 

Σε συμφωνία κατέληξαν, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, κοινοπραξία και υπουργείο Μεταφορών για το πολύπαθο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες στο βασικό έργο ξεκινούν μέσα  στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2016 ώστε η Α’ Φάση να ολοκληρωθεί  τον Μάρτιο 2017 και παράδοση του συνόλου του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Επιπλέον όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης , ο οποίος  μετέβη στη Θεσσαλονίκη, η έναρξη των αρχαιολογικών εργασιών με την υπογραφή σχετικής Συμπληρωματικής Σύμβασης ύψους 25 εκ.  ευρώ αναμένεται τον Ιανουάριο 2016. 

Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 αναμένεται να επιλυθούν όσες διαφορές εκκρεμούν ακόμη ενώπιον των διαιτητικών δικαστηρίων, μεταξύ της κοινοπραξίας και του Δημοσίου και θα συμφωνηθούν όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση του έργου, μεταξύ των οποίων και το οριστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών για τη δεύτερη φάση και την τελική ολοκλήρωση του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Τέλος, όσον αφορά το σταθμό Βενιζέλου, η  κατασκευή του δεν ακυρώνεται αλλά μετατίθεται χρονικά, μέχρι την οριστική διευθέτηση της ανάδειξης και προστασίας των αρχαιοτήτων. μετά από διάλογο και συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι τότε, η κατασκευή του  θα προχωρήσει με όλες τις πρόνοιες για την ομαλή λειτουργία του συνόλου της βασικής γραμμής..

Οι διεκδικήσεις της κοινοπραξίας  

Τα πρωτογενή αιτήματα της Κοινοπραξίας προς τα διαιτητικά δικαστήρια με βάση τα πρακτικά ανέρχονται σε 720 εκ. €. Επειδή όμως, πολλά αιτήματα που απορρίφθηκαν επανυποβλήθηκαν τροποποιημένα, αθροιστικά πρωτογενή αιτήματα και επανυποβληθέντα ανέρχονται συνολικά σε ύψος περίπου 1,1 δισ. €. 

Από αυτά (από το 1,1 δις €) έχουν δικαστεί και έχουν εκδοθεί αποφάσεις για περίπου λίγο πάνω από 600 εκ. € και έχουν επιδικαστεί στην Κοινοπραξία περίπου 80 εκ. €. Υπολείπεται η εκδίκαση περίπου 500 εκ. €.