X

Αναδρομικά έως και 100.000 ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές

Τεράστια πρόκληση στον καιρό της κρίσης! Γιατί θα πρέπει να τους καταβληθούν. Τι ορίζει διάταξη που ετοιμάζει το Υπ. Οικονομικών. Ποιοί τους ζητούν να μην τα εισπράξουν.

Ant1news

Αναδρομική αύξηση, η οποία φτάνει μέχρι και τις 100.000 ανά περίπτωση θα δοθεί σε συνταξιούχους βουλευτές, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για αποδοχή δικαστικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου την οποία αποδέχεται το Δημόσιο.

Με την παραπάνω διάταξη αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω οι συντάξεις των βουλευτών. Οι αυξήσεις θα είναι αναδρομικές από το 2008 και θα βασιστούν στις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν σε δικαστικούς λειτουργούς, με τον νόμο 3691/08, αφού οι συντάξεις των βουλευτών υπολογίζοντα βάσει των εκάστοτε μισθούς των δικαστικών.

Παρά το ότι το Δημόσιο έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας τους συνταξιούχους βουλευτές που προσέφυγαν για τη διεκδίκηση των αυξήσεων, άνοιξε «παράθυρο» για την άμεση καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων, μέσω της τριμελούς επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού οι αποφάσεις της είναι άμεσα εκτελεστές, χωρίς να επιτρέπεται η δυνατότητα αναίρεσής τους ή καθυστέρησης από το Δημόσιο.

 Με τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο γίνονται αποδεκτές όλες οι αποφάσεις, βάσει των οποίων δικαιώνονται οι συνταξιούχοι βουλευτές και το μόνο που απομένει, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, είναι να ρυθμιστεί «ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Το ποσό που πρόκειται να καταβληθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, μπορεί η καταβολή να αφορά σε μικρό αριθμό συνταξιούχων, αλλά τα ποσά που προκύπτουν είναι κατά περίπτωση, της τάξης των 100.000 ευρώ, αφού περιλαμβάνονται αναδρομικές αυξήσεις από το 2008 κι έπειτα.

Από τα συνολικά ποσά θα αφαιρεθούν οι μειώσεις που έγιναν από το 2010 και μετά, ωστόσο, η «καθαρή» αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 με 60.000 ευρώ.

Ένωση Κεντρώων: να μην δεχθούν να τα πάρουν

Σε ανακοίνωση της, η Ένωση Κεντρώων αναφέρει "ελπίζουμε οι τέως Βουλευτές για τους οποίους επιδικάστηκαν αναδρομικά στην σύνταξη τους να παραιτηθούν από αυτή την αξίωση, γιατί διαφορετικά θα γκρεμιστεί και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας του πολιτικού κόσμου.