X

Εμφανίστηκαν τα πρώτα χιόνια (φωτο+ βίντεο)

«Ντύθηκαν» στα λευκά τα ορεινά στα βόρεια της χώρας. Πού θα χτυπήσει μετά η κακοκαιρία. Τα μέτρα για τους αστέγους.

Ant1news

Την εμφάνισή τους έκαναν τα πρώτα χιόνια, στη βόρεια Ελλάδα. Τα ορεινά της Καβάλας, αλλά και της Χαλκιδικής  έχουν ήδη «ντυθεί» στα λευκά, δίνοντας το «έναυσμα» για το «λευκό πέπλο» που θα καλύψει όλη τη χώρα, ακόμα και την Αττική.

Η μεταβολή στο σκηνικό του καιρού ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρεςμε τοπικές χιονοπτώσεις, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένους βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους που η έντασή τους στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσει στα 7 με 8 μποφόρ.

Πλέον, χιονίζει στα ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα) των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Θράκης. Μέσα στη Θεσσαλονίκη σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση από την Ασπροβάλτα, μέχρι το Σοχό, αλλά και στον Χορτιάτη.

 

Ασθενείς είναι οι χιονοπτώσεις και στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.300 - 1.400 μέτρων. Προβλήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν τόσο από τα χιόνια, όσο από την πτώση της θερμοκρασίας, καθώς μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται ολικός παγετός για περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και έγκαιρα οποιεσδήποτε ανάγκες προκύψουν. Παράλληλα, λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι για τους πολίτες σε όλες τις ενότητες της Περιφέρειας Αττικής. Οι σχετικές λίστες βρίσκονται μόνιμα αναρτημένες και με διαρκή επικαιροποίηση, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε οδηγίες για την προφύλαξη των πολιτών από την κακοκαιρία.

Μέτρα για τους άστεγους

Μέτρα για τους αστέγους λαμβάνει και ο δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, άνοιξε στις 10:00 θερμαινόμενη αίθουσα για τους αστέγους στο χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35).

Δεδομένων των εκτιμήσεων για διατήρηση των θερμοκρασιών σε χαμηλά επίπεδα, από το Σάββατο το πρωί και για όσο χρειαστεί, στη μάχη για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εισέρχεται το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69).

Συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και οι συνεργαζόμενες εθελοντικές οργανώσεις και φορείς,  ενημερώνουν τους αστέγους συμπολίτες μας για την λειτουργία των χώρων αυτών. Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.