X

Λύσεις μετ΄εμποδίων για τα κόκκινα δάνεια

Πόσες αιτήσεις κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία. Ποιοι και γιατί ζητούν παράταση για υπαγωγή στο «Νόμο Κατσέλη», πριν αλλάξει πλαίσιο. Ποια εργαλεία μπορούν να αξιοποιήσουν οι δανειολήπτες.

Ant1news

Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις για υπαγωγή στον «Νόμο Κατσέλη» το τελευταίο δίμηνο και πάνω από 7.000 αιτήσεις συνολικά από την αρχή του έτους, μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, έχουν καταθέσει δανειολήπτες σε οικονομική αδυναμία, προκειμένου να προστατεύσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τους από κατασχέσεις ακινήτων και δη της πρώτης κατοικίας.

Τις τελευταίες ημέρες στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας σχηματίζονται μεγάλες ουρές, καθώς μαζικά οι δανειολήπτες προσπαθούν να προλάβουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους πριν την εκπνοή του 2015, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα αυστηρότερα κριτήρια για προστασία από το εν λόγω νομικό πλαίσιο, τα οποία θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά.

Σοβαρό πρόβλημα στην κατάθεση των αιτήσεων έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες δανειολήπτες οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από πλευράς τραπεζών, τις οποίες καταγγέλλουν για «έλλειψη συνεργασίας και απροθυμία» σε ότι αφορά την χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών και αντιγράφων των δανειακών τους συμβάσεων, που πρέπει να υποβληθούν ταυτόχρονα με την αίτηση κι αποτελούν προαπαιτούμενο για να πάρουν πρωτόκολλο υποβολής της.

«Δώρον άδωρο» η παράταση για τα δικαιολογητικά

Το Υπουργείο Οικονομίας έδωσε παράταση 45 ημερών από την λήξη του έτους, ήτοι ως τις 15 Φεβρουαρίου 2016, προκειμένου να υποβάλλουν τυχόν έγγραφα που δεν έχουν στα χέρια τους, όσοι ήδη θα έχουν κάνει αίτηση εμπροθέσμως.

Μόνο που έτσι δεν διευκολύνονται όσοι δεν έχουν πάρει στα χέρια τους εγκαίρως τα απαραίτητα για την αίτηση τους συνοδευτικά έγγραφα από την τράπεζα, καθώς δεν θα έχουν κατορθώσει να υποβάλλουν εγκαίρως την αίτηση τους για υπαγωγή στον «Νόμο Κατσέλη».

Ήδη, μεταφέροντας και τα πιεστικά αιτήματα πελατών τους από όλη την επικράτεια, δικηγορικοί σύλλογοι έχουν καταθέσει αίτημα στην Κυβέρνηση να παρατείνει για λόγους ανωτέρας βίας, την προθεσμία υποβολής αιτήσεων ως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, για όλους όσοι έχουν ζητήσει και περιμένουν από την τράπεζα τους τα απαραίτητα για την υποβολή των αιτήσεων έγγραφα.

Όσοι οφειλέτες κατορθώσουν να κάνουν αίτηση εγκαίρως, αλλά δεν υποβάλλουν ως τα μέσα Φεβρουαρίου όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όχι μόνο δεν θα κατορθώσουν να υπαχθούν στο πλαίσιο προστασίας, αλλά θα χάσουν το δικαίωμα να υποβάλλουν νέα αίτηση ως και το τέλος του 2017.

 

Πώς εξηγείται η «μαζική» κατάθεση αιτήσεων

Η αύξηση του ενδιαφέροντας για υπαγωγή στον «Νόμο Κατσέλη» και η κοσμοσυρροή δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για μια ποικιλία λόγων, όπως:

-η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

-η «επιθετική» διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες (για ρύθμιση οφειλής ή αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

-η πιθανή πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds

-η υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων για υπαγωγή στον «Νόμο Κατσέλη» από την Πρωτοχρονιά του  2016

Τα «εργαλεία» για τους οφειλέτες

Οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια και δη τους τελευταίους μήνες και μετά την υιοθέτηση νέου Κώδικα Δεοντολογίας από την ΤτΕ, καταρτίζουν προγράμματα διακανονισμού κόκκινων δανείων, συνήθως «στα μέτρα» του οφειλέτη  (με παράταση χρόνου αποπληρωμής, διαγραφή μέρους της οφειλής, αλλαγές στα επιτόκια κτλ), ώστε τα δάνεια αυτά να καταστούν ξανά ενήμερα.

Το βασικότερο όπλο που έχουν στην διάθεση τους όσοι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια όποιας μορφής (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) είναι – σε περίπτωση που μπορούν να αποδείξουν «πάγια» οικονομική αδυναμία – είναι η υπαγωγή στον λεγόμενο «Νόμο Κατσέλη».

Προστασία από το εν λόγω νομικό πλαίσιο έχουν ήδη αναζητήσει 170.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων περίπου το 1/3, λιγότεροι από 60.000 έχουν ως τώρα κατορθώσει να υπαχθούν υπό την σκέπη του, κατορθώνοντας ως διαγραφή του 100% του χρέους τους. 

Από την Πρωτοχρονιά, τα κριτήρια για υπαγωγή στο νόμο «σφίγγουν» κι άλλο, με το νέο πλαίσιο να προβλέπει εν δυνάμει προστασία από την πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας για περίπου 60.000 εξαιρετικά «αδύναμους οικονομικά» δανειολήπτες και υπό όρους και προϋποθέσεις ανάλογη προστασία για περίπου 80.000 οφειλέτες που ανήκουν στην λεγόμενη «μεσαία τάξη».

ΠΑΣΟΚ: Ουρές ντροπής από τα ψεύτικα λόγια της Κυβέρνησης

Σε ανακοίνωση του για την εικόνα που καταγράφεται στα Ειρηνοδικεία και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει «οι ουρές ντροπής στα Ειρηνοδικεία αποδεικνύουν ότι κανείς δεν πίστεψε αυτή τη φορά τα ψεύτικα λόγια της Κυβέρνησης περί προστασίας της Α΄ κατοικίας. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα και αναζητούν προστασία στο νόμο ΠΑΣΟΚ για να σώσουν τα σπίτια τους».