X

Παυλόπουλος: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Μηνύματα εντός και εκτός συνόρων έστειλε ο ΠτΔ, ο οποίος αντάλλαξε ευχές με την πολιτική ηγεσία, την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και κοινωνικούς φορείς.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί, το Υπουργικό Συμβούλιο, οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διπλωμάτες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις ευχές για το νέο έτος.

Μηνύματα εντός κι εκτός συνόρων έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, μέσω της συνομιλίας που είχε με τους δημοσιογράφους με τους οποίους αντάλλαξε ευχές.

«Τήρησα το ρόλο του Προέδρου κατά κεραία. Να θυμόσαστε κάτι: ο ρυθμιστικός ρόλος δεν έχει σταθερό περιεχόμενο, αλλάζει με την κρισιμότητα των καιρών.  Στις κρίσιμες περιόδους το περιεχόμενο αλλάζει, δεν ισχύουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Αν χρειαστεί η δική μου παρέμβαση να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το σύνταγμα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θέτοντας τις προτεραιότητές του, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι η βασικότερη είναι «να τονώσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

 

 

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη στιγμή που εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της, και τις εκπληρώνει, πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και εκείνη, και οι εταίροι μας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους» είπε, στέλνοντας μήνυμα στο εξωτερικό και αναφέρθηκε στα δύο βασικά θέματα του χρέους και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Όπως για το ζήτημα του χρέους, της επιμήκυνσης του χρέους αλλά και της απομείωσης των επιτοκίων. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα» είπε σχετικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα του μνημονίου, λέγοντας ότι «ίσως να αλλάξουν τα ισοδύναμα στο μέλλον αφού έχουν αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα».

 

 

 

 

 «Ομόνοια των πολιτικών δεν σημαίνει συγκυβέρνηση»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε, όμως, μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της συγκυβέρνησης.

«Οι εκλογές έδειξαν ότι ο λαός θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων δε σημαίνει και προτροπή για συγκυβέρνηση, συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους. Δε μιλάω για νομοσχέδια αλλά, αν κάτι που είναι σημαντικό εκεί που αφορά την πορεία του τόπου τότε να δούμε τι θα κάνουμε για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Παράδειγμα οι 220 για τη συμφωνία, δεν ξέρετε τι απήχηση είχε αυτό στο εξωτερικό», είπε και απάντησε στον υπέρμαχο της οικουμενικής κυβέρνησης, Βασίλη Λεβέντη, ότι θα κάνει «ό,τι μπορεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα», όταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων του ζήτησε «να κάνει κάτι για να μας απαλλάξει από τη μιζέρια».   

 

«Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού. Η σύσκεψη προϋποθέτει τη δεδηλωμένη βούληση των αρχηγών ότι θέλουν τη σύσκεψη και έχουν συμφωνήσει στην ατζέντα. Ο ρόλος μου είναι επιδιαιτητικός» συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για το ασφαλιστικό όπως και για το προσφυγικό, απάντησε: «Αν το θελήσουν... εγώ είμαι εδώ».

«Είμαι αισιόδοξος ότι εντός Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και τότε μπορούμε να απαιτήσουμε και αυτά που μας αναλογούν. Όχι μόνο στο θέμα του χρέους αλλά και αλλού», εκτίμησε σχετικά με το ζήτημα του μνημονίου και αναφερόμενος στο Προσφυγικό εξαπέλυσε επίθεση στην Τουρκία, για τη στάση που κρατά.

« Ποια είναι η βασική δέσμευση που ανέλαβε η Τουρκία; Η βασική δέσμευση αφορούσε στους παράνομους μετανάστες. Δεν είναι μόνο το θέμα της επαναπατρισμού αλλά και της επανεισδοχής. Στις συμφωνίες προβλέπεται να επιστρέφονται παράνομοι μετανάστες όχι μόνο στις χώρες καταγωγής αλλά και στις χώρες προέλευσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της συνθήκης Σένγκεν.

«Όσοι κάνουν δηλώσεις για τη συνθήκη Σένγκεν, δεν ξέρουν τι είναι η συνθήκη Σένγκεν και έχουν άγνοια του θεσμικού κεκτημένου της ΕΕ. Πρέπει να αλλάξει η συνθήκη Σένγκεν διότι άλλα τα δεδομένα το 2001 – 2002». Δεν παρέλειψε όμως, να αναφερθεί και στο θέμα της φύλαξης των συνόρων.

«Τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι ο ορισμός των συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ. Στον τρόπο της περιφρούρησης η Frontex έχει κυρίαρχο ρόλο».

Έχω δύο στόχους στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά προβολή χώρας. Να παρουσιάσω την οικονομική κατάσταση που έχει βελτιωθεί και να κάνω τη συζήτηση αυτή για τη Σένγκεν», ανέφερε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Νωρίτερα είχε τελεστεί η δοξολογία για το νέο έτος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αθηνών, χοροστατούντος του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

 

 

Παραβρέθηκαν, επίσης, μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές, καθώς και οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τέλος, μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων και social media ευχήθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων για την έλευση του νέου έτους.