X

Τσίπρας: Δε θα γίνουν δεκτές παράλογες απαιτήσεις από τους δανειστές

Ο Πρωθυπουργός εκφράζει τη βεβαιότητα ότι και άλλα κόμματα θα στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις - Σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση.

Ant1news

Η ώρα της κρίσης για το Ασφαλιστικό πλησιάζει καθώς τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα καταθέσει την πρόταση της στο κουαρτέτο.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, στέλνει σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις.

«Η δική μας δέσμευση από τη συμφωνία του Ιουλίου είναι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016. Δεν υπάρχει όμως υποχρέωση αυτά τα χρήματα να βρεθούν από περικοπές συντάξεων. Αντιθέτως η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα λήψης ισοδύναμων μέτρων. Οι δανειστές οφείλουν να γνωρίζουν ότι εμείς θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υποκύψουμε σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις», υπογραμμίζει.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως δε φοβάται την ψηφοφορία στη Βουλή και προβλέπει ότι στο μέλλον θα αυξηθούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Η ψήφιση του Ασφαλιστικού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές που δικαιούνται κοινωνική προστασία. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι τελικά ο αριθμός των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερος των 153».

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός “βάζει πάγο” στα σενάρια περί συνεργασιών και οικουμενικής κυβέρνησης επιμένοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής. «Σε ό,τι αφορά τα θέματα των συνεργασιών, παρακολουθώ και εγώ το τελευταίο διάστημα μια αστεία συζήτηση. Με διασκεδάζει δεν μπορώ να πω αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μιας άνευ αντικειμένου συζήτησης. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι και θα παραμείνει συμπαγής. Οικουμενικές κυβερνήσεις, νέες εκλογές και άλλα σενάρια «αριστερής παρένθεσης» θα μείνουν όνειρα θερινής νυκτός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, εγώ θα στηρίξω προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους. Εμείς, αυτή τη στιγμή, αισθανόμαστε δυνατοί. Ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπορούμε, έχουμε τη δύναμη, με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και τους 153 βουλευτές, να είμαστε στην Κυβέρνηση χωρίς να χρειαζόμαστε κανέναν άλλον», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Αντιθέτως η Φώφη Γεννηματά βάζει και πάλι στο τραπέζι την πρόταση για Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ενώ σκληρή γραμμή κρατά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, το κυβερνητικό καράβι μπάζει νερά. Είναι ώρα να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο επικεφαλής του Ποταμιού γράφει: «Πρέπει να δράσουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Τα καπέλα των περιφερόμενων μάγων δεν βγάζουν άλλους λαγούς, στέρεψαν. Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απίστευτη σκληρότητα των διαψεύσεων.

 

Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προειδοποιώντας την Κυβέρνηση για τις μειωμένες αντοχές της οικονομίας.

«Μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, επαναφέροντας στην μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επανάληψη αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους που δύσκολα θα τους αντέξει αυτή τη φορά η ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας στην «Καθημερινή της Κυριακής».