X

Η τελική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Αποστέλλεται σήμερα στους Θεσμούς. Ποια είναι τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης και πού διαφωνούν οι δανειστές.

Ant1news

Εθνική Σύνταξη στα 67 με 15 χρόνια ασφάλισης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, ανακεφαλαίωση του ασφαλιστικού συστήματος με νέους κοινωνικούς πόρους και μη περικοπή των κύριων συντάξεων είναι τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό που αποστέλλεται σήμερα στους Θεσμούς.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος σήμερα ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, σε συνέντευή τους στο Έθνος της Κυριακής, κάνει λόγο ηια «σκληρή διαπραγμάτευση» κι επισημαίνει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τρεις κύριους άξονες: «Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημοσιο τομέα. Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος. Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις, ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές. Δεν αποκλείεται, όπως τονίζουν ΤΑ ΝΕΑ, να υπάρξει μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2000 ευρώ καθώς και στις πολλαπλές συντάξεις.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει μειώσεις σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ. Η μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει στο 15%-20%. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το Ταμείο να μπορεί α χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του. Το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 πολιτικών συνταξιούχων κατά 30%.

Με βάση την κλίμακα που θα διαμορφωθεί, η κυβέρνησης θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν από την εφαρμογή των μειώσεων , με στόχο να δικαιολογηθούν οι μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί καθώς τυχόν επαναφορά των συντάξεων με βάση την απόφαση του ΣΤΕ θα επιβαρύνει το κράτος από 2,5 έως 4 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά την Εθνική Σύνταξη, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ. Οι δανειστές, από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι τα έτη ασφάλισης πρέπει να γίνουν 20 και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019.

Για την αναλογική σύνταξη, προβλέπεται ότι θα διαμορφώνεται με βάση το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά χρόνια ασφάλισης του δικαιούχου, το δικαίωμά του σε πολλαπλές  συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60% ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.

Επίσης, όλα τα Ταμεία προβλέπεται να συγχωνευθούν σε έναν φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων. Αγροτών και ναυτικών.