X

Telegraph: Σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές η Ελλάδα

Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων όπως απαιτεί η τρόικα.

Ant1news


Η υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων φέρνει την Αθήνα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές, μήνες μετά το νέο πρόγραμμα, γράφει η Telegraph.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα οι δαπάνες για τις συντάξεις έχουν αποδειχθεί το βασικό εμπόδιο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κατά τη διάρκεια των 12μηνων βασανιστικών διαπραγματεύσεων.  Το ΔΝΤ πίεσε πιο σκληρά για γενναίες περικοπές, οδηγώντας τον Αλέξη Τσίπρα να απαιτήσει να μην μετάσχει το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα.

Οι Έλληνες έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια,   μία συρρίκνωση που κρίθηκε αντισυνταγματική από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, συμπληρώνει η Telegraph.

Παράλληλα, παραθέτει πίνακα σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις- επί ποσοστού του ΑΕΠ- στην ευρωζώνη.

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν με τους δανειστές μέσα στον Ιανουάριο, πριν από την αξιολόγηση του προγράμματος.

Η Αθήνα ελπίζει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών με ισοδύναμες μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την προστασία των συντάξεων για τα φτωχότερα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, καταλήγει η Telegraph.  

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που απεστάλη στους εκπροσώπους των θεσμών περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους, κατάργηση των ταμείων κύριας ασφάλισης και σύσταση υπερταμείου.