X

Συνεχίζεται το “αλαλούμ” με τις αποδείξεις

Για το 2016 κρατάμε όλες τις αποδείξεις, είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης.  Τι θα γίνει με τις αποδείξεις παλαιότερων ετών και τις τραπεζικές συναλλαγές.

Ant1news

Ασαφές παραμένει ακόμη το τοπίο γύρω από το θέμα των αποδείξεων με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να αναφέρει ότι θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση για το τι πρέπει να πράξουν οι πολίτες.

Σε ότι αφορά το 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως πρέπει κρατάμε όλες τις αποδείξεις, ενώ με ανακοίνωσή του θα διευκρινίζεται  ποιες κατηγορίες αποδείξεων και για ποια έτη του παρελθόντος πρέπει να κρατούνται, καθώς υπάρχει πιθανότητα να κληθούν οι φορολογούμενοι για έλεγχο.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης ανέφερε ακόμη, πως θα υπάρξει διάταξη για να υλοποιηθεί η επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών, προκειμένου το ποσό που δηλώνουμε στην εφορία να δικαιολογείται από τις τραπεζικές συναλλαγές.  

Σε ότι αφορά στη φοροδιαφυγή των εταιρειών ηλεκτρονικού τζόγου που ήταν το θέμα της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε  την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο για τις εταιρείες και να δοθούν νέες άδειες, κάτι που – όπως είπε- θα δώσει έσοδα στο κράτος. Στην πάταξη του παράνομου τζόγου σημαντικό ρόλο θα παίξει το ΣΔΟΕ. 

Η νομοθεσία προβλέπει ότι όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να διακρατούν τις αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών με τις οποίες δικαιολόγησαν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος τους τουλάχιστον για 5 χρόνια για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι βάση νόμου οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό μέχρι και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.

Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 και θα δηλωθούν το 2016 στην εφορία δεν ίσχυσε τελικά αυτή η υποχρέωση.

Για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον κάνουν αγορές με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Τρύφων Αλεξιάδης αυτό θα ισχύει για όλες τις δαπάνες, ακόμη και αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Επίσης όλες οι δαπάνες της δήλωσης (ενοίκια, ιατρικές κα) θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών λογαριασμών για να αναγνωρίζονται από την εφορία.