X

Τους “σκληρούς” του Eurogroup βλέπει ο Τσακαλώτος

Με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε συναντάται ο Υπουργός Οικονομικών. Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Στουμπ. Τι προσδοκά το Υπουργείο Οικονομικών.

Ant1news

Το Άμστερνταμ είναι ο επόμενος σταθμός του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου όπου θα συναντηθεί με τον Επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν μεταβεί στο Βερολίνο για τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο των επαφών του Έλληνα Υπουργού με ευρωπαίους ομολόγους του, με στόχο την προώθηση των ελληνικών θέσεων ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αφού πρώτα κλείσει το θέμα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Χθες ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε, σε καλό κλίμα, με τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πορεία που ακολουθεί η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων

"Είμαι χαρούμενος που διαπιστώνω την πρόοδο που έχει υπάρξει στην Ελλάδα, σε όρους χρηματοοικονομικής σταθερότητας, δημοσιονομικών μέτρων και δομικών μεταρρυθμίσεων. Κινούμαστε σε πολύ καλή κατεύθυνση", δήλωσε ο κ. Σουμπκαι διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει θέμα Grexit. Ακούω παντού καλά λόγια για την Ελλάδα και από άλλες χώρες και μέσα στο Eurogroup».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και τις συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό του.

«Συζητήσαμε για τον ελληνικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που ξεκίνησε με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τώρα συνεχίζεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση.

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συναντήσεις με τον ΙταλόΠορτογάλο και Γάλλο ομόλογό του, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας θετικές κριτικές. Μάλιστα, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Μισέλ Σαπέν, έγιναν και δημόσιες τοποθετήσεις του Γάλλου, ο οποίος έκανε θετικές αποτιμήσεις για την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτημα, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο Σαπέν, υπογράμμισε την αναγκαιότητα, αλλά και την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας», είπε, τονίζοντας ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να προχωρήσει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

«Το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε», συμπλήρωσε αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε εμμέσως στην εκτίμηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα διαρκέσει μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, παραμένει στόχος για την Ελλάδα η ολοκλήρωσή της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι, όσο πιο γρήγορα τελειώσει η αξιολόγηση, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται και η επιστροφή των δανειστών την επόμενη εβδομάδα, συμπλήρωσε.

 

Η ατζέντα του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών στις συναντήσεις του παραμένει η ίδια. Οι θέσεις της χώρας για τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος, η ανάγκη μείωσης του χρέους και η επιβράδυνση των μέτρων λιτότητας.

Μετά το πέρας των συναντήσεων θα γίνουν κάποιες δηλώσεις, στις οποίες θα αποτυπωθεί το κλίμα, το οποίο θα γίνει σαφές την Πέμπτη 14 του μήνα, που θα γίνει η συνεδρίαση του Eurogroup και θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας.

Εκεί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κάνει πιο αναλυτική παρουσίαση της ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, αλλά και για την προετοιμασία για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Μία μέρα μετά, αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ώστε να ξεκινήσουν οι τριήμερες διεργασίες, που θα οδηγήσουν στη συνολική αποτίμηση της κατάστασης, μετά το τέλος του χρόνου.

Η επιστροφή του «κουαρτέτου», που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της αξιολόγησης, θα χαρακτηρίσει την επόμενη εβδομάδα.