X

Αυξημένη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης

Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. Κατρακυλούν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Ant1news

Με χαμόγελα έκλεισε το 2015 για την αγορά καυσίμων, καθώς παρά την ανασφάλεια και την περιορισμένη αγοραστική κίνηση, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης έφερε κέρδη στις σχετικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες καυσίμων, ο Δεκέμβριος ήταν καθοριστικός μήνας για την αύξηση των μεγεθών αρκετών εταιρειών, οι οποίες δέχθηκαν μεγαλύτερη ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης από ότι αρχικά υπολόγιζαν.

Σε αυτό οδήγησε τόσο η πτώση στην τιμή πετρελαίου, ακόμα και κάτω από 0,70 ευρώ, όσο όμως και στις προσφορές και διευκολύνσεις, στις οποίες πλέον προχωρούν οι εταιρείες.

Παράλληλα, η ανάγκη για πετρέλαιο θέρμανσης έγινε ακόμα πιο επιτακτική λόγω της κακοκαιρίας κατά την περίοδο των εορτών, σε συνδυασμό με τη φημολογία που ενισχύθηκε γύρω από το επίδομα θέρμανσης και τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα διαθέσιμα χρήματα για όσους το δικαιούνται.

Άλλωστε, η τιμή του πετρελαίου διεθνώς κατρακυλούν σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 20% από τις αρχές του έτους, λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς, της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της αναταραχής στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές καθώς και λόγω του ισχυρού δολαρίου, που καθιστά την αγορά πετρελαίου πιο ακριβή για χώρες που χρησιμοποιούν άλλο νόμισμα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν νωρίτερα πτώση άνω του 3% στα 30,43 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδα που έχουν να σημειωθούν από τον Απρίλιο του 2004, πριν επιστρέψει στα 30,69 δολάρια στις 09:44 ώρα Ελλάδας.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε νωρίτερα στα 30,41 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδο που έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2003, πριν επιστρέψει στα 30,59 δολάρια το βαρέλι.