X

ΤΑΙΠΕΔ: ζητά βελτιωμένη προσφορά από την COSCO για τον ΟΛΠ

Μόνο οι Κινέζοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 51%+16% του ΟΛΠ. Νέο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την άλλη εβδομάδα.

Ant1news

Μόνο μία οικονομική προσφορά κατατέθηκε για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, όπως συνέβη άλλωστε σε όλες τις τελευταίες ιδιωτικοποιήσεις, όπου παρά την αρχική εκδήλωση ευρύτερου ενδιαφέροντος, τελικώς μόνον ένας υποψήφιος υποβάλλει δεσμευτική προσφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την συνεδρίαση του, όπου αποσφραγίστηκε ο φάκελος με την προσφορά της COSCO για το 51% +16% του ΟΛΠ και ανακοινώθηκαν παράλληλα οι αποτιμήσεις των δύο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, ζήτησε από τους Κινέζους να βελτιώσουν το προσφερόμενο τίμημα.

Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση του διαγωνισμού για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO (εταιρεία τροχαίου υλικού του ΟΣΕ), για τον οποίο η διορία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών έληγε την Παρασκευή.

Στο τέλος μένει «πάντα ένας»

Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι ο 5ος από τους 6 τελευταίους του ΤΑΙΠΕΔ, όπου στο τελικό στάδιο δεσμευτική προσφορά καταθέτει μόλις ένας ενδιαφερόμενος.

Της περίπτωσης του ΟΛΠ με την COSCO, έχουν προηγηθεί οι διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΠΑΠ, της έκτασης στο Ελληνικό, και του ΔΕΣΦΑ, ενώ περισσότεροι υποψήφιοι επενδυτές εμφανίστηκαν μόνο στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Η κατάθεση μόνο μιας προσφοράς αποτελεί απόδειξη και της επιφυλακτικότητας των επενδυτών να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, ιδίως δε καθώς το πρώτο λιμάνι της χώρας, λόγω και της ήδη υπάρχουσας παρουσίας της COSCO στον εμπορευματικό σταθμό, θεωρείται από τους ανθρώπους της αγοράς ως ένα από τα πλέον ελκυστικά και «σίγουρης απόδοσης» περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ιδιώτες.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ 

"Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της μοναδικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε., την οποία κατέθεσε η εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited.  

Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα."

"Δεδομένο" ότι θα ζητούσαμε υψηλότερο τίμημα

Πάντως, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, από πριν είχαν δεσμεύσει τον οποιονδήποτε πιθανό αγοραστή, ανεξάρτητα από το ύψος της προσφοράς, για επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Οι κυριότερες από αυτές αφορούν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας με λιμενικά έργα, νέες δεξαμενές για τις επισκευές των πλοίων και καινούργιες υποδομές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

 

Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης των μετοχών του ΟΛΠ στον νέο επενδυτή, θα πρέπει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχει προχωρήσει στη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Λιμένος που να απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη της λιμενικής βιομηχανίας.

Στη νέα δημόσια αρχή θα μεταφερθούν όλες οι κρατικές διοικητικές ιδιότητες του ΟΛΠ, ενώ θα παραμείνει στον νέο μέτοχο το επιχειρησιακό κομμάτι για το λιμάνι.

Έως τότε, με σχέδιο νόμου θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, που θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος, ενώ θα αφαιρούνται από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες.