X

Eurogroup: Πρώτα το ασφαλιστικό, μετά η αξιολόγηση

Απόψε το ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αύριο βλέπει τον Σόιμπλε. Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup. Πότε επιστρέφει το "κουαρτέτο".

Ant1news

 

Οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού είναι οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης όπως αναφέρεται και στην επίσημη ατζέντα του επικεφαλής του Eurogroup Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Μία πρώτη "γεύση" για το κλίμα που θα επικρατήσει θα έχει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνάντηση που θα έχει απόψε με τον Ολλανδό ομόλογό του, στο πλαίσιο της περιοδείας του ανά την Ευρώπη.

Οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με ευρωπαίους ομολόγους του ολοκληρώνονται αύριο με το κρίσιμο ραντεβού που θα έχει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια προώθησης των ελληνικών θέσεων και διασφάλισης "περιθωρίου ελιγμών" στο Eurogroup.

Εν τω μεταξύ αύριο στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2016, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Eurogroup και επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Στην επίσημη ατζέντα του επικεφαλής του Εurogroup βρίσκεται η Ελλάδα με στόχο να παρουσιαστεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τους εκπροσώπους των δανειστών η πορεία  των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών περιλαμβανομένου και του ΔΝΤ ατύπως "βρίσκονται ακόμη σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την  αποστολή της πρώτης αξιολόγησης".

Μετά την ολοκλήρωσή της αναφέρεται ότι θα υπάρξει εκταμίευση των δόσεων αλλά  αυτή "ως συνήθως, θα πρέπει να συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν προηγουμένως" προαναγγέλλοντας και νέες δέσμες από προαπαιτούμενα.

Επιπλέον στην ατζέντα του Eurogroup αναφέρεται ως πρώτο θέμα η Ελλάδα. "Το Eurogroup θα συζητήσει την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και το πιθανό χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος" επισημαίνεται.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να κάνει πιο αναλυτική παρουσίαση της ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, αλλά και για την προετοιμασία για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Μία μέρα μετά, αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ώστε να ξεκινήσουν οι τριήμερες διεργασίες, που θα οδηγήσουν στη συνολική αποτίμηση της κατάστασης, μετά το τέλος του χρόνου. Η επιστροφή του «κουαρτέτου», που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της αξιολόγησης, θα χαρακτηρίσει την επόμενη εβδομάδα.

Η θέση της Κομισιόν

Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς η πρόταση των ελληνικών Αρχών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού  βρίσκεται  υπό αξιολόγηση.

"H αξιολόγηση της πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα" επισήμανε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της, προσθέτοντας ότι κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Επιτροπής σε αυτό το θέμα συνιστά αβάσιμη εικασία.

Κατρούγκαλος: Κανείς δεν πρόκειται να έχει περικοπή σύνταξης

Αναδιανομή πλούτου, εγγυημένες συντάξεις και πάταξη της φοροδιαφυγής είναι οι βασικοί άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM",  διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις και τόνισε ότι η βασική φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης είναι να παρέμβει και να δημιουργήσει κοινωνική δικαιοσύνη, μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

"Δεν μπορεί μόνο οι μισθωτοί να σηκώνουν το βάρος του ασφαλιστικού" είπε και χαρακτήρισε το ασφαλιστικό "άλυτο πρόβλημα", αν δεν υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.

Αποστάσεις Χρυσόγονου από την ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό

«Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, από τη στιγμή που θα κλείσει και ψηφιστεί το ασφαλιστικό, γιατί τα άλλα προαπαιτούμενα έχουν ήδη εκπληρωθεί», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, της ΕΡΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος. «Οι δηλώσεις του Ντάισεμπλουμ είναι εκτός πραγματικότητας», τόνισε ο κ. Χρυσόγονος.

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «πως το άρθρο 53 για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών δεν είναι ρεαλιστικό και θα πρέπει η κυβέρνηση να το επανεξετάσει» και συμπλήρωσε, ότι: «δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι επικουρικές θα μείνουν αλώβητες, ενώ θα δούμε και για τις κύριες».