X

Συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε υπό τη “σκιά” του ΔΝΤ

Απολογισμός των επαφών του Έλληνα Υπ.Οικονομικών. Τα μηνύματα που έλαβε από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τι περιέχει το «μενού» του αυριανού Eurogroup.

Ant1news

Ηχηρή παρέμβαση έγινε χθες από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών υπέρ της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Τζακ Λιου τηλεφώνησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λίγο πριν ο δεύτερος συναντηθεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας  «τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων» και τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει και να «συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους».

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κλείνει σήμερα τον κύκλο επαφών του στην Ευρώπη, με την πιο «δύσκολη» συνάντηση, αυτήν με τον Γερμανό ομόλογό του. Στην ατζέντα της συνάντησης το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Η χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogoup, έναν εκ των αυστηρότερων εταίρων, χαρακτηρίστηκε ως «εποικοδομητική» από πλευράς του Ολλανδού.

Ο Ε.Τσακαλώτος παρέθεσε τα επιχειρήματα για το ότι η Ελλάδα τηρεί τα προαπαιτούμενα, όμως η επιθυμία της για αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, κάτι που φάνηκε και από την παρέμβαση του Λιου.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, πρωταρχικός ρόλος των επισκέψεων, για την Αθήνα, ήταν η υπογράμμιση της τήρησης των προαπαιτούμενων, από το καλοκαίρι κι έπειτα, αλλά και η προετοιμασία του εδάφους ενόψει της αξιολόγησης του προγράμματος, που βρίσκεται στον άμεσο ορίζοντα. Στόχος των επισκέψεων, επομένως, ήταν η απόκτηση της «εύνοιας» των δανειστών, πριν την επίσημη εκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών έλαβε ξεκάθαρα το μήνυμα, από τον Φινλανδό ομόλογό του, όπως και από τον Γάλλο: «το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα» και παρά το ότι είχε ειπωθεί και στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου και από σειρά αξιωματούχων, ο Ε.Τσακαλώτος επιχείρησε τη συζήτηση του θέματος με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, ώστε να βολιδοσκοπήσει τη σημασία που έχει για αυτούς η συμμετοχή.

Τα «καυτά» θέματα στο Eurogroup

Το πρώτο μικρό, αλλά «αξιόπιστο» δείγμα προς την ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, θα φανεί στην αυριανή σύνοδο του Eurogroup. Παρά το ότι η συζήτηση αναμένεται να είναι σύντομη, εκτιμάται ότι θα περιληφθεί σε αυτήν και ο ρόλος του Ταμείου στο πρόγραμμα, με σειρά αξιωματούχων να επιμένουν σε αυτήν. Άλλωστε, λόγω της ετήσιας συζήτησης για το άρθρο 4 του ΔΝΤ, στο τραπέζι των Βρυξελλών θα βρίσκονται στελέχη του Ταμείου, που δεν είχαν φυσική παρουσία στη σειρά των τελευταίων συνεδριάσεων.

Ταυτόχρονα αναμένεται να τεθεί το πρώτο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ έχει ήδη ειπωθεί και από πλευράς Αθήνας και από αυτήν των δανειστών ως στόχος το τέλος του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη προϊδεάσει ότι αυτό θα «κρατήσει μήνες».

Πιθανότητες υπάρχουν να γίνει παρουσίαση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας, για τους επόμενους μήνες, αφού οι δανειστές αξιολογούν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα χτυπήσουν πάλι «κόκκινο».

Χθες ο κ. Λιου υπογράμμισε επίσης «την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να τηρήσει τη δέσμευσή της να θέσει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της κάνοντας τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις». Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνεχάρη επίσης τον κ. Τσακαλώτο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο του εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.