X

Χωρίς αποφάσεις για το ασφαλιστικό το σημερινό Eurogroup

Φιλόδοξο χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης το σχέδιο για το ασφαλιστικό. Πότε ξεκινά η πρώτη αξιολόγιση. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του σημερινού Eurogroup.

Ant1news

Η πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και το πιθανό χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος θα τεθούν σήμερα επί τάπητος στο Eurogroup.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, οι Βρυξέλλες μπορεί να χαρακτήρισαν το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου φιλόδοξο, διεμήνυσαν όμως στην ελληνική κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του θέματος ούτε σε αυτό, ούτε στο επόμενο Eurogroup, καθώς είναι νωρίς για να αξιολογηθεί.

Ζήτημα που σίγουρα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους ευρωπαίους να είναι θετικές, καθώς η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων χαρακτηρίζεται ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άλλωστε, στην επίσημη ατζέντα του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την υπουργική σύνοδο αναφέρεται ότι οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι να εφαρμοστούν κατ ελάχιστον οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού.

Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τυπικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα. Στα ανοιχτά μέτωπα, εκτός από το ασφαλιστικό, παραμένουν η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Eurogroup, συναντήθηκε χθες με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό κλίμα. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η εξέταση της προόδου που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και η πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενόψει και της επικείμενης αξιολόγησης. Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν ήταν το ασφαλιστικό, αλλά και το προσφυγικό και οι δημοσιονομικές συνέπειές του για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ ηχηρή παρέμβαση έγινε από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών υπέρ της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Τζακ Λιου τηλεφώνησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λίγο πριν ο δεύτερος συναντηθεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας «τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων» και τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει και να «συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους».

Εν τω μεταξύ, «φως» στο μυστήριο με την παρουσία του Πολ Τόμσεν στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε, έριξε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας.  Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, ακολουθούσε κατά πόδας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην ευρωπαϊκή περιοδεία του προς αναζήτηση συμμαχιών εν όψει της πρώτης αξιολόγησης και του Ασφαλιστικού.