X

Διαγραφή Γρηγοράκου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Οι δηλώσεις-"φωτιά" του βουλευτή που προκάλεσαν την αποπομπή του. Υπονομευτή και συκοφάντη τον αποκαλεί η Χ. Τρικούπη. Τι απαντά.

Ant1news

Με προσωπική απόφαση της Φώφης Γεννηματά, την οποία κοινοποίησε με επιστολή που έστειλε στο Προεδρείο της Βουλής, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Αιτία της διαγραφής του απο την ΚΟ του Κινήματος, στάθηκαν οι διαρκείς δηλώσεις του βουλευτή για την πιθανότητα σύμπραξης, ακόμη και συναδέλφων του με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά απο την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της.

Στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί εκνευρισμός ήδη απο την Δευτέρα, μετά τις πρώτες δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου, για τις οποίες εκλήθη για εξηγήσεις απο τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, με τον οποίο συμφώνησαν ότι είχαν παρερμηνευθεί όσα δήλωσε ο βουλευτής Λακωνίας.

Τι προκάλεσε την διαγραφή Γρηγοράκου 

Την  επομένη ωστόσο, ο κ. Γρηγοράκος με νέες δηλώσεις του ουσιαστικά επανέλαβε τις θέσεις του που είχαν ανάψει φωτιές, για να πάρει την απάντηση απο την Φώφη Γεννηματά, η οποία επέμενε ότι χωρίζει άβυσσος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι είναι «άλλο πράγμα η συνεννόηση και συνεργασία κι άλλο αποστασία».

Ωστόσο, η σταγόνα που φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς όπως μετέφεραν στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, πλέον δινόταν εικόνα αποσύνθεσης του Κινήματος την ώρα που είναι σε εξέλιξη διεργασίες διευρυνσης των συνεργασιών και της απήχησης του στην κοινωνία, είναι οι δηλώσεις που έκανε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κάνοντας και ευθεία επίθεση στην Φώφη Γεννηματά και λέγοντας ότι με την τακτική της είναι πολύ πιθανόν το ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός Βουλής στις ερχόμενες εκλογές.

Όπως είπε σήμερα ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, για την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη «πρέπει να έχουν αγωνία ότι δεν θα μπει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή, άμα συνεχίσει έτσι! Βέβαια δεν θα μπει! Με το 4,2% της Β’ Αθήνας, με το 4,1% της Α’ Αθήνας;»

Συμπλήρωσε ότι «οφείλει το ΠΑΣΟΚ, αυτή η Δημοκρατική Συμπαράταξη που ήταν κάτι διαφορετικό και δεν προχώρησε, να αναζητήσει νέες προτάσεις για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της χώρας και να προτείνει λύσεις».

Δριμεία κριτική στην Φώφη

Ασκώντας δριμεία κριτική στην Φώφη Γεννηματά είπε «εμένα με εξέπληξε η αγκύλωσή της σε κάτι το παλιό και το παρωχημένο. Εγώ θέλω μια αξιόπιστη και φερέγγυα πολιτική δύναμη και ας μου το ονομάσει η κυρία Γεννηματά όπως θέλει, θα είμαι μαζί της. Για αυτό πιστεύω ότι ο κίνδυνος λεηλασίας του χώρου από την εκλογή Μητσοτάκη, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων χώρων, είναι έντονος. Με κραυγές, αναθέματα, “αβύσσους”, "αποστασίες" και κάτι ταμπέλες που παραπέμπουν στην δεκαετία του ’80 και του ’65,.εάν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς δεν εκφράσουν έναν εκσυγχρονιστικό, έναν καινοτόμο πολιτικό λόγο, αν δεν αρθρώσουν κάτι πολιτικά ελκυστικό, εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο και παραμείνουμε καθηλωμένοι με ξεπερασμένες αγκυλώσεις, στις ιδεοληψίες μας, στις μονομέρειες μας ότι είμαστε αρχηγοί κομμάτων κλπ του μεσαίου χώρου, τέσσερα-πέντε κόμματα, διάφορες κινήσεις δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Γρηγοράκος, «να είμαστε και λίγο προσγειωμένοι. Άβυσσος σημαίνει κάτι το τρομερό, εάν δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ υπάρχει άβυσσος, με το ΚΚΕ και τη ΝΔ τι υπάρχει; Εγώ αυτό που είπα προχθές ήταν αυτονόητο, αποστάτησα; Δεν καταλαβαίνω. Και έμαθα χθες ότι και στο συντονιστικό ο κ. Κεγκέρογλου είπε «όποιος θέλει να αποχωρήσει από το κόμμα ας προχωρήσει σε αποστασία να τελειώνουμε". Δηλαδή το να πει κάποιος και να αγωνιά για το χώρο που είναι και έχει μεγαλώσει σε αυτό το χώρο και να αγωνιά για το μέλλον αυτού του χώρου οτιδήποτε πούμε είναι αποστασία;». 

Φώφη: υπονομευτής της ενότητας ο Γρηγοράκος

Σε ανακοίνωση της για την διαγραφή Γρηγοράκου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις, χαρακτηρίζοντας τον ως υπονομευτή και συκοφάντη.

Στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται:

1. Έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει με συλλογικές και ομόφωνες αποφάσεις μας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει εφεδρεία ή ουρά, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας.

2. Όποιος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορούν να είναι προσάρτημα ή δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.

3. Ο κ. Γρηγοράκος με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα και τις «προβλέψεις» του για δήθεν προσχωρήσεις βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Νέα Δημοκρατία, υπονόμευσε την ενότητα και συκοφάντησε συναδέλφους του βουλευτές.

Παρότι το γεγονός ότι όταν κλήθηκε για εξηγήσεις, ανασκεύασε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκαν από δημοσιογράφους, επανέρχεται συνεχώς με νέες δηλώσεις και επιχειρεί συνειδητά να δημιουργήσει σύγχυση και κλίμα ηττοπάθειας στον πολιτικό μας χώρο.

4. Είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει την επιλογή του. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει. Εμείς δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ημέρα σε ημέρα. Αρκετά πια.

5. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε ότι ο κος Γρηγοράκος δεν ανήκει πλέον στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Η απάντηση Γρηγοράκου κι η δυσαρέσκεια της ΔΗΜΑΡ

Με σκληρές εκφράσεις, μέσω Twitter και μιας σύντομης δήλωσης του, απάντησε στην ανακοίνωση διαγραφής του και στο περιεχόμενο της ο κ. Γρηγοράκος, ο οποίος κάνει λόγο «για αυταρχικές αποφάσεις μιας απαίδευτης ηγεσίας».

 

 

Όπως τονίζει ο διαγραφείς βουλευτής «η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος επικυρώνεται με την αυταρχική απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να με θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς θα βρει την πολιτική του έκφραση κόντρα στις απαίδευτες ηγεσίες.

Εν τω μεταξύ, την δυσαρέσκεια της για την απόφαση διαγραφής του Λεωνίδα Γρηγοράκου εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ, καθώς όπως έλεγαν τα στελέχη της δεν γνώριζαν το παραμικρό και πληροφορήθηκαν για την αποπομπή Γρηγοράκου απο τα ΜΜΕ.