X

Ασφαλιστικό: Δεν αποκλείει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση ο Κατρούγκαλος

Δεν θα δεχθούμε μείωση της Εθνικής Σύνταξης, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας. Τι είπε για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ant1news

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης ούτε να ανεβάσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπλοκής στη διαπραγμάτευση.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό θα είναι σκληρή και άφησε αιχμές εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας πως "οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενοι με την «μαϊμού» ενοποίηση των ταμείων". Τόνισε επίσης πως οι δανειστές γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει «όχι».

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν θα παίρνουν την Εθνική Σύνταξη, αλλά ένα προνοιακό επίδομα που θα κυμαίνεται κοντά στα 360 ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε  ότι «θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο, ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό». Επανέλαβε, δε, πως ότι προβλέπεται για τους αγρότες θα ισχύσει και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα είναι δίκαιο υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων, ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που έχει την εργασία του να παραμείνει και να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

Ο Υπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα υπερψηφιστεί, χωρίς απώλειες, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ θεωρεί πιθανή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν ως την ημέρα της ψήφισής του.

Ο κ. Κατρούγκαλος, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρει ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός του υπολογισμού των εφάπαξ και των μερισμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, με μικρές μειώσεις στα πρώτα και μεγαλύτερες στα δεύτερα.

Ωστόσο, δεσμεύεται ότι θα υπάρξει μείωση των εισφορών όταν, μέσα από τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού είσπραξης φόρων και εισφορών, θα μπορέσει να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ευνοούν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο και επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία με τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών να συσταθεί μια κοινή επιτροπή που θα υπολογίσει το άθροισμα ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης, «ώστε να μην καταλήγει σε δημευτικά αποτελέσματα».

Ακόμη, απαντώντας στις κριτικές που υποστηρίζουν ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το 80% των νέων συντάξεων θα έχει μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%, κάνει λόγο για «καθαρή αλχημεία» και «συστηματική και έντονη προσπάθεια παραπληροφόρησης», ώστε να δημιουργηθούν «ψευδείς εντυπώσεις».