X

Κατρούγκαλος: Έπεισα τους ξένους για το Ασφαλιστικό

Για πολύ θετική υποδοχή έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας.  Τι είπε για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. ΔΝΤ: Ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν... γάτα!

Ant1news

Με την πεποίθηση ότι έπεισε τους ομολόγους του για την ορθότητα του νομοσχεδίου του για το ασφαλιστικό και ότι εξασφάλισε την υποστήριξή τους θα επιστρέψει την Κυριακή στην Αθήνα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ύστερα από την τριήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διϋπουργικής του ΟΟΣΑ.

«Εισπράξαμε μια πολύ θετική υποδοχή, τόσο στο πλαίσιο γενικότερα της συνέλευσης του ΟΟΣΑ όσο και στις διμερείς επαφές με τους ομολόγους μου, τις δύο Γαλλίδες, τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο», δήλωσε ο υπουργός, σήμερα το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πράγματι, μετά τις διμερείς συναντήσεις η Γερμανίδα υπουργός Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση «βρίσκεται στο σωστό δρόμο», ότι συμφωνεί με τον κ. Κατρούγκαλο για «ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στην ΕΕ» και ότι η ίδια «θα υποστηρίξει» τη μεταρρύθμιση. Η Γαλλίδα υπουργός Μίριαμ Ελ Κομρί, δήλωσε από την πλευρά της , ότι πρόκειται «για μια θαρραλέα μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να καθορισθεί καλύτερα, ποιό είναι το κοινωνικό μοντέλο στην Ελλάδα». 

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής μέσω του οποίου πείσθηκε τόσο η συντηρητική Γερμανίδα υπουργός, όσο και η σοσιαλίστρια Γαλλίδα υπουργός , ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε : «Αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της προσπάθειάς μας και αποδέχονται ότι μια μεταρρύθμιση εν καιρώ κρίσης, πρέπει να έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, να βοηθάει δηλαδή περισσότερο τους πιο αδύναμους. Επίσης, αντιλαμβάνονται ότι στην ειδική περίπτωση της Ελλάδας με το πολυκερματισμένο και το πελατειακό ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικό να έχουμε κανόνες ισότητας και εναρμόνισης. Γι' αυτό το λόγο υπήρξε μια γενική υποστήριξη του σχεδίου μας, ακόμα και στην ειδική αυτή πλευρά, του να μην έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις, που έχουν μειωθεί κατά 40 %, αλλά να φθάσουμε στην κάλυψη που μας απομένει για τη μείωση του κόστους, με την αύξηση των εισφορών» υπογράμμισε. 

Τι είπε για τον ΟΟΣΑ

Σχετικά με τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του ΟΟΣΑ και τον ΓΓ Ανχελ Γκουρία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «ο ΟΟΣΑ που μέχρι πρότινος ήταν πλήρως ταυτισμένος με το φιλελεύθερο πρόταγμα, από ένα σημείο και μετά όμως, αντιλαμβάνεται ότι θέλουμε μια ανάπτυξη που να μη δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό».

«Επίσης, αυτές τις μέρες στο Παρίσι στη διϋπουργική, γινόταν συζήτηση για νέες θέσεις εργασίας με ποιότητα και ισότητα, και αυτά τα στοιχεία της ισότητας και της αποφυγής του κοινωνικού αποκλεισμού τα συμμεριζόμαστε. Γι αυτό συζητάμε μαζί τους, για να δούμε πως μπορούν να μας βοηθήσουν τώρα στη διαπραγμάτευση, αλλά και στην προσπάθεια να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς μας». 

Στην παρατήρηση, εάν η λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» η οποία έχει συχνά αμφισβητηθεί, διαθέτει ακόμα στον τομέα της απασχόλησης, κάποια «εργαλεία» από τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί, ο υπουργός απάντησε: «Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ πράγματι, περιελάμβανε πάρα πολλές από τις νεοφιλελεύθερες αποδοχές. Και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύθηκε, θεολογικό θα έλεγα τρόπο, δεν βοήθησε στο παρελθόν την Ελλάδα να μεταρρυθμισθεί στην κατεύθυνση που πρέπει.

Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο και εγώ διαφοροποιώ ο,τι υπάρχει νεοφιλελεύθερο, απ' ότι έχει κοινωνικό στοιχείο στις προτάσεις, όχι μόνο του ΟΟΣΑ, αλλά κάθε διεθνούς οργανισμού. Γιατί εμείς θέλουμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όχι γιατί θα μας υπαγορευθεί απ' έξω, με τη λογική οποιουδήποτε οργανισμού, αλλά θέλουμε μεταρρυθμίσεις που να είναι συμβατές με τις δικές μας ιδεολογικές και πολιτικές αρχές» δήλωσε ο υπουργός. 

Πως θα πείσει τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών

Τέλος, σε ερώτημα για το με ποια επιχειρήματα σκοπεύει να πείσει τη Δεύτερα τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών, που κατά χιλιάδες πραγματοποίησαν τη λεγόμενη «διαδήλωση της γραβάτας», ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε, ότι δεν πρόκειται να έχουν «δημευτικό αποτέλεσμα» οι εισφορές. Εξήγησε ότι «με τα ίδια επιχειρήματα τα οποία συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν έλθει στο γραφείο μου. Να υπενθυμίσω ότι οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους σε επιτροπή που συγκροτήσαμε. Και απ' ότι έχω αντιληφθεί δεν έχουν αντίρρηση σε αυτό που είναι η ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή να υπολογίζονται οι εισφορές στη βάση του πραγματικού και όχι του εικονικού εισοδήματος. Μέχρι τώρα ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι γιατροί υπολόγιζαν τις εισφορές τους στη βάση του πραγματικού εισοδήματος. Από εκεί και μετά, εγώ θέλω αυτοί που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα να δίνουν πιο πολλά, από αυτούς που δεν έχουν ή έχουν μικρότερο» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε :« Αλλά και εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα πρέπει η επιβάρυνση να φθάνει σε σημείο που να έχει δημευτικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι που θα συζητήσουμε τη Δεύτερα. Δηλαδή, πως η εφαρμογή ενός δίκαιου κανόνα, που λέει ότι αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς θα πρέπει να ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα φθάσει σε σημείο που να έχει δυσβάσταχτα αποτελέσματα» κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος. 

ΔΝΤ για ασφαλιστικό: Ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν γάτα

 Aυστηρότερες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται ότι αναλαμβάνει την εποπτεία της εν λόγω μεταρρύθμισης και τη θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους.

Tο Ταμείο θεωρεί επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,  ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς περικοπή κυρίων συντάξεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η φράση «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» αποτυπώνει τις διαθέσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό. 

Δεν αποκλείει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση ο Κατρούγκαλος

Ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης ούτε να ανεβάσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπλοκής στη διαπραγμάτευση.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό θα είναι σκληρή και άφησε αιχμές εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας πως "οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενοι με την «μαϊμού» ενοποίηση των ταμείων". Τόνισε επίσης πως οι δανειστές γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει «όχι».

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα υπερψηφιστεί, χωρίς απώλειες, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ θεωρεί πιθανή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν ως την ημέρα της ψήφισής του. 

Στα "κάγκελα" τα συνδικάτα

«Δεν θα περάσει η μεταρρύθμιση που διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης» ήταν το κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ενάντια στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Τα συνδικάτα έδωσαν ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις με αιχμή του δόρατος την απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 4 Φεβρουαρίου ενώ  επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διοργανώνοντας συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις του εμφανιζονται και οι αγρότες που αντιδρούν στο σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ηδη περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται στο τελωνείο του Προμαχώνα ενώ στον νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, το οποίο και προετοιμάζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.