X

Δείχνει τα “δόντια” του ο καιρός

Χιόνισε ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πυκνό χιόνι από τα ξημερώματα και στο κέντρο του Βόλου. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Ant1news

Από την Παρασκευή βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα σε αρκετές περιοχές στο δυτικό και βόρειο τμήμα της χώρας ενώ αναμένεται και νέα επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς βόρειους ανέμους που θα ρίξουν τη θερμοκρασία κι άλλο. Ήδη έπεσαν χίονια στην Πάρνηθα ενώ δεν είναι απίθανο να πέσουν νιφάδες χονιού και στην Αθήνα.

Φονικό αποδείχθηκε το κύμα κακοκαιρίας αφού την Κυριακή ανασύρθηκε νεκρός ένας άνδρας στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, από τις έντονες βροχοπτώσεις παρέσυραν το αυτοκίνητο του και το «πέταξαν» στο ρέμα Κρουσοβίτη.

 

Συναγερμός σήμανε στον Έβρο αφού υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ, σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές. Το φαινόμενο δεν αναμένεται να εκτονωθεί σε λιγότερο από 24 ώρες.

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο ορεινό δίκτυο της Χαλκιδικής

Χιονίζει από τα ξημερώματα στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ χιόνι έπεσε ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Βελτιώνεται ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα να αποκατασταθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα γύρω από τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκαν νωρίτερα, ενώ αλυσίδες απαιτούνται πλέον μόνο στο ορεινό δίκτυο της Χαλκιδικής, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, στην Πέλλα και στην εθνική οδό Κιλκίς- Ποντοκερασιάς και Κιλκίς - Ισώματος.

 

Οι άνεμοι που πνέουν στη Θεσσαλονίκη είναι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά παρέμειναν, τη Δευτέρα, τα σχολεία στον Δήμο Λαγκαδά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και στον Δήμο Ωραιόκαστρου, στη Θεσσαλονίκη.

Κλειστά παρέμειναν ακόμα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη Φλώρινα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ στην Κοζάνη τα σχολεία ξεκινήσαν με καθυστέρηση. 

 

 

 

Χιονίζει στο κέντρο του Βόλου. Προβλήματα στο Πήλιo

Πυκνό χιόνι έπεφτε από τα ξημερώματα της Δευτέρας ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου, ενώ στο Πήλιο η σφοδρή χιονόπτωση από χθες το απόγευμα και καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δημιούργησε προβλήματα στους δρόμους και στην κίνηση των αυτοκινήτων.

Όλα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου, ντύθηκαν στα λευκά, ενώ προς το Πήλιο και συγκεκριμένα από τον Ανω Βόλο και πάνω είναι υποχρεωτική και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η πυκνή χιονόπτωση συνεχίζεται σε όλο το Πήλιο και στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά.

  

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό, αλλά η σφοδρή χιονοθύελλα, δημιουργεί έντονα προβλήματα στην περιοχή Καράβωμα προς Ζαγορά, όπου ο δρόμος έχει κλείσει.

Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -8 βαθμούς στα Χάνια, ενώ στον Βόλο στις 7 το πρωί τα θερμόμετρα έδειχναν 2 βαθμούς.

Πυκνή είναι η χιονόπτωση και στο Κεραμιδι, στα ορεινά του Αλμυρού και στην Ανάβρα. 

 

Ασταμάτητα εργάζονται τα εκχιονιστικά σε Αχαΐα και Ναυπακτία

Με αντιολισθητικές αλυσίδες εξακολουθεί να γίνεται, λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Ναυπακτίας.

Στην Αχαΐα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων - Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου και Λουσών, Πούντας -Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην ορεινή Ναυπακτία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και Ναυπάκτου - Αράχωβας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.

Πάντως τόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Ναυπακτία εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται συνεχώς, για να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Χαλάζι στο Ηράκλειο Κρήτης    

Η κακοκαιρία μπορεί να καθυστέρησε κάπως -σε σχέση με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων- όμως τελικά ενέσκηψε και στην πόλη του Ηρακλείου.

Το πρωί υπήρχε ηλιοφάνεια αλλά στη συνέχεια τη διαδέχθηκαν η πυκνή συννεφιά, οι κατά τόπους βροχές και το τσουχτερό κρύο ενώ λίγο μετά τις 15.00 έπεσε για λίγη ώρα ακόμη και χαλάζι.

Τα κύρια στοιχεία της κακοκαιρίας που επικρατεί, είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, οι κατά τόπους βροχοπτώσεις και το χιόνι στα ορεινά.

Πυκνό ήταν το χιόνι και στην Λήμνο, με το τοπίο να είναι μαγευτικό, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  στους δρόμους.

 

 

 

Χιόνια και στη Λέσβο

Χιονίζει έπεσαν σε όλη σχεδόν τη Λέσβο, ακόμα και στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Λέσβου.

Μηχανήματα του δήμου Λέσβου και της περιφέρειας επιχειρούν στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, προκειμένου να τους κρατήσουν ανοικτούς. Με αλυσίδες γίνονται οι μετακινήσεις στα χωριά, στη βόρεια πλευρά του όρους Λεπέτυμνος στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2251350595 της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του δήμου, προκειμένου να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

 Με απόφαση του φημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού έκλεισαν σήμερα τα σχολεία στο νησί με εξαίρεση αυτά στον πρώην δήμο Μυτιλήνης. Τα σχολεία σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη.

Χιόνια έπεσαν και στη Χίο στα χωριά της Αμανής βόρεια του νησιού, χωρίς όμως μέχρι τώρα προβλήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Κλειστή ωστόσο παραμένει η γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά