X

“Βαρύ” το κλίμα πριν τη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών για τη συνάντηση, λίγο πριν από αυτήν. Οι στόχοι και οι επόμενες κινήσεις κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ant1news

Στις 15:00 η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία θα τεθούν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, της διοικητικής μεταρρύθμισης, της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της σύνθεσης του ΕΣΡ.

Προσδοκίες για συμφωνία από τη συνάντηση δεν υπάρχουν, από την πλευρά του Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν αναμενόμενο και ότι, αυτό θα περιοριστεί όταν καταθέσει τις προτάσεις του για τα μεγάλα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και κυρίως για το Ασφαλιστικό.

Για να αυξηθεί η πίεση που θα ασκήσει η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση, αποφασίστηκε να τεθεί το σχέδιο για το Ασφαλιστικό σε προ ημερησίας διάταξη, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Tην ίδια ώρα, το "πολεμικό κλίμα" μεταξύ των δύο πλευρών, δεν καλλιερργεί προσδοκίες από την κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών.

Στην Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, είδαν με ικανοποίηση την απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση, την ώρα που στη Συγγρού ετοιμάζεται η εναλλακτική πρόταση για το Ασφαλιστικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, θα προσέλθει στη συνάντηση για να εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της χώρας, την οποία θα αποδώσει στις κυβερνητικές πολιτικές. Αναμένεται να επαναλάβει ότι η ΝΔ δεν θα δώσει α λα καρτ συναίνεση, στηρίζοντας τα δύσκολα νομοσχέδια, ενώ σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπάρχει θετική αποδοχή της συζήτησης.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου υπάρχει έντονη νευρικότητα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα μέχρι την αξιολόγηση. Το κλίμα έδωσε στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας τις συνέπειες των καθυστερήσεων από τυχόν καθυστέρηση της αξιολόγησης, ενώ σε αυστηρό τόνο, σημείωσε την αντίθεση της κυβέρνησης στις διαρροές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Ορόσημο για τη σχέση μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ, θεωρείται η συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ.