X

Δεύτερη ευκαιρία για τα αυθαίρετα με αλλαγές στα πρόστιμα

Λήγει σε λίγες ημέρες η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Τι θα γίνει με όσους αποδεδειγμένα δεν καταφέρουν να τα τακτοποιήσουν και όσους το «ξεχάσουν».

Ant1news

Σε μείωση των προστίμων για τους πιο αδύναμους οικονομικά ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος το προσεχές διάστημα. Στόχος είναι όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν καταφέρει να τακτοποιήσουν τα κτίσματά τους έως και τις 8 Φεβρουαρίου -οπότε και λήγει η ετήσια παράταση που έχει δοθεί- λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στα κριτήρια που διερευνώνται για μειωμένα πρόστιμα ή αποπληρωμής τους σε πολλές δόσεις  είναι το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός των τέκνων σε μια οικογένεια κλπ.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Έθνος, οι ιδιοκτήτες που αμελήσαν ή αδιαφόρησαν να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους ενώ αποδεδειγμένα μπορούσαν να το κάνουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένα πρόστιμα.

Παράλληλα το Υπουργείο εξετάζει και το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες. Πάντως η αναστολή των κατεδαφίσεων δεν θα αφορά κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό ή οριοθετημένα ρέματα, αλλά θα καλύπτει περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει διαφωνία.