X

Σε κλίμα σύγκρουσης η συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Του ραντεβού προηγήθηκε ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων. Αποφάσισε αν είσαι μαζί μας ή με το ΔΝΤ είπε ο Τσίπρας. Μας χωρίζουν πολλά υπογράμμισε ο Μητσοτάκης.

Ant1news

Σε κλίμα πόλωσης πραγματοποιήθηκε το ραντεβού ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς του ραντεβού προηγήθηκε ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ των κομμάτων με αφορμή τους διορισμούς στο Δημόσιο, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για έφοδο κατάληψης του Κράτους και την Κυβέρνηση να κατηγορεί την ηγεσία της ΝΔ σπέκουλα και λαϊκισμό.

Ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ, τον καλωσόρισε λέγοντας, «νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει κι έναν ηλικιακό κύκλο» και σημείωσε ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα, με ιδέες και ταυτόχρονα και μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου και δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό τόνισε ότι προσβλέπει σε μία ειλικρινή συζήτηση και πρόσθεσε, «χαίρομαι που επισημαίνεις το δείγμα της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου, διότι πράγματι ο νέος πολιτικός πολιτισμός και το νέο ήθος πρέπει να στηρίζεται κυρίως στη γλώσσα της αλήθειας.

 Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών παραγόντων, είναι επίσης σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά και θα εξακολουθούμε να διαφωνούμε σε πολλά. Έχω έντονη ανησυχία για πολλά τα οποία θα συζητήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η επικοινωνία και κυρίως δεν πρέπει να υπάρχει προσπάθεια επίτευξης αν μη τι άλλο  συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα για τα οποία το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει την ανάγκη αυξημένων πλειοψηφιών όπως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Από κει και πέρα οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί όπως βέβαια και η ίδια η πολιτική αντιπαράθεση είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολιτισμένη και σε επίπεδο Βουλής αλλά και σε επίπεδο του γενικότερου πολιτικού διαλόγου» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Να επιλέξεις με ποιους είσαι

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας ζήτησε την συναίνεση του κ. Μητσοτάκη για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα του ΕΣΡ και να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. 

Επίσης ζήτησε από το νέο πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση για το ΔΝΤ  και ν’ αποφασίσει με ποιους είναι. Δεν μπορείς να ζητάς την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και την ίδια να επικροτείς το ΔΝΤ, ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού.

Ζήτησε επίσης από το συνομιλητή του να στηρίξει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν μαζί με τον εκάστοτε υπουργό, αλλά η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στην διαδικασία ανάδειξης των μονίμων στελεχών του Δημοσίου.

Γενικότερα στο Μαξίμου κρίνουν ότι καλώς έγινε αυτή η συνάντηση, γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για τα μείζονα ζητήματα και μέχρι τώρα η ΝΔ παρά την αλλαγή ηγεσίας, ασχολείται με την μικροπολιτική και δεν έχει κανένα ουσιώδες θέμα στην ατζέντα της.

Σε ότι αφορά το θέμα των συνταγματικών αλλαγών για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει ήδη συναίνεση το Μαξίμου εκτιμά πως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκινήσει ο διάλογος, όπως και για το θέμα του εκλογικού νόμου.

Μητσοτάκης: Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας

Πηγές προσκείμενες στο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, διευκρίνιζαν ότι η επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν εθιμοτυπική και ότι κατά τη διάρκεια της ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την γενικότερη πορεία της χώρας που δικαιολογημένα προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες. 

Ειδικότερα αναφέρθηκε:

• Στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.

• Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων.

• Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης»

και πρότεινε στον κ. Τσίπρα συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια αναθεώρηση που πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι «κουτσή». Η χώρα δεν πρέπει να χάσει άλλη μια ευκαιρία για τον θεσμικό της εκσυγχρονισμό.  

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε ουσιαστική ενημέρωση για το προσφυγικό, καθώς και για τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν τη χώρα.

Για το κρίσιμο για όλους τους Έλληνες θέμα του ασφαλιστικού ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δημόσια θέση της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας κυρίως ότι ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών  Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015.

Εθίγη επίσης και το θέμα του ΕΣΡ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη τροποποιήσεων στον πρόσφατο νόμο 4339/2015, έτσι ώστε το ΕΣΡ να αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία. Εάν αυτό συμβεί ανοίγονται προοπτικές άρσης της παρούσης εκκρεμότητας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   

 Τέλος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι από τη δική του πλευρά θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου και την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού ήθους. «Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθεια. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητούμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξετε κι εσείς. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά, χωρίς το λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως στη ΝΔ υπάρχει έντονη δυσφορία για τις διαρροές από το Μαξίμου, αφενός γιατί αυτές έγιναν την ώρα που η συζήτηση βρισκόταν εν εξελίξει και αφετέρου γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. όπως λένε χαρακτηριστικά αν ο κ. Τσίπρας είχε πεί όσα του αποδίδουν ο κ. Μητσοτάκης θα είχε αποχωρήσει.