X

Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Χάρτης με τα μπλόκα. Με «άγριες διαθέσεις» οι αγρότες στους δρόμους. Δωδεκάωρη «ομηρία» Αποστόλου στην Κομοτηνή. Απειλούν με κλείσιμο των συνόρων.

Ant1news

Σε δεκάδες σημεία σε όλη τη χώρα έχουν στήσει μπλόκα οι αγρότες, που αντιδρούν στα σχέδια για Ασφαλιστικό και φορολογικό που προκρίνει η κυβέρνηση, ενώ απειλούν να κλείσουν δρόμους και τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις της και τον Βαγγέλη Αποστόλου να παραιτηθεί από Υπουργός Ανάπτυξης, απειλούν ότι «θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο». Αντιπροσωπείες αγροτών έχουν προγραμματίσει για σήμερα συναντήσεις με  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσω ανακοίνωσής της επικρίνει το κλείσιμο των δρόμων.

Χθες οι αγρότες της Κομοτηνής έδωσαν δείγματα των προθέσεών τους, επιτιθέμενοι στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εγκλωβίζοντάς τον για πάνω από δώδεκα ώρες μέσα σε αυτό.

Νωρίτερα πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας στη Βουλή, η οποία κατέληξε άκαρπη, αφού δεν ήρθαν σε μεταξύ τους συμφωνία.

Λίγο αργότερα, ομάδα αγροτών συναντήθηκαν με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συζητώντας διεξοδικά για το ζήτημα του Ασφαλτικού και τα επικείμενα φορολογικά μέτρα.

Τον αποκλεισμό των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων, έχουν προγραμματίσει για αύριο από τις 12 έως και τις 2.00 το μεσημέρι, οι αγρότες του Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τα αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν και στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου.

Μπλόκα παντού

Συγκεντρώσεις και μπλόκα έχουν στηθεί σε πολλές περιοχές, από τον Έβρο ως την Κρήτη, με τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις να παρατηρούνται στον Έβρο, στη Θεσσαλονίκη (Χαλκηδόνα, Εγνατία στο ύψος των Κερδυλλίων), στα Τέμπη (στον κόμβο της Νίκαιας),  όπου οι αγρότες απόφάσισαν αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στη Βοιωτία (Ορχομενός), στην Εθνική Άρτας – Αθήνας (στο ύψος Κομποτίου), στην Αργολίδα, στη Λακωνία, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Περισσότερα από 2.634 τρακτέρ έχουν παρατάξει στον κόμβο της Νίκαιας αγρότες της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, οι οποίοι κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο μπλόκο της χώρας. Η κινητοποίηση που ήταν προγραμματισμένη για χθες, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα λόγω καιρού, συντονίστηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Οι αγρότες δεν έχουν κλείσει τον δρόμο ωστόσο, με απόφαση της Τροχαίας, η εθνική οδός στο σημείο παραμένει κλειστή για λόγους ασφαλείας.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί από τον κόμβο Πλατύκαμπου μέχρι τον κόμβο Κιλελέ και θα διαρκέσει για όση ώρα χρειαστεί για την τοποθέτηση των τρακτέρ στην ΠΑΘΕ.

 

 

 

 

 

 

Η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από τις εξής εναλλακτικές διαδρομές.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

- Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Βελεστίνου (Χ/Θ 312+000 της Π.Α.Θ.Ε) προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (Χ/Θ 351+000 της Π.Α.Θ.Ε.)

- Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνους θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κιλελέρ (Χ/Θ 329+400 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την επαρχιακή οδό Νέου Περιβολίου – Κιλελέρ στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και από εκεί θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (Χ/Θ 351+000 της Π.Α.Θ.Ε.),

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

- Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου (351+000 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Βελεστίνου (Χ/Θ 312+000 της Π.Α.Θ.Ε).

- Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους θα εκτρέπονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου (351+000 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Οι αγρότες της Κομοτηνής, μαζί με άλλα συνδικάτα του Έβρου, θα συνεδριάσουν στις 10:00, στο σημείο στα δυτικά της πόλης, όπου βρίσκονται ήδη τα τρακτέρ τους και δεν αποκλείεται να διακόψουν την κυκλοφορία.

Αιτωλοακαρνανία

Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Αιτωλοακαρνανία έχουν ξεσηκωθεί οι αγρότες με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης.

Από το πρωί σήμερα αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην περιοχή Ερμίτσα στην εθνική οδό ενώ σε πολλά χωριά όπως η Κατοχή,το Νεοχώρι,τα Καλύβια,ο Γαλατάς έχουν γεμίσει τις πλατείες με αγροτικά μηχανήματα.

Παρόλο που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι πλατείες είναι γεμάτες από αγρότες στην Κατοχή και στον Γαλατά όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν τρακτέρ.

Αύριο ο τόπος συνάντησης των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας είναι το Κεφαλόβρυσο όπου θα μεταβούν για να κλείσουν τον δρόμο.

Μετά την συνάντηση τους στο Κεφαλόβρυσο θα αποφασίσουν αν θα κλείσει η εθνική οδό και σε άλλο κομβικό σημείο ώστε να κοπεί τελείως η κυκλοφορία.

 

 

 

Πελοπόννησος

Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας οι αγρότες της Πελοποννήσου, και σήμερα, ενισχύονται με τρακτέρ χωρίς καμπίνα, τα οποία χθες δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο λόγω της βροχόπτωσης.

Στη Λακωνία έχει ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Μάνης προς την περιοχή της Λίμνης, λίγο έξω από το χωριό Αιγιές, προκειμένου να στήσουν δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.

Στο δρόμο βγήκαν και οι αγρότες της Κορινθίας, με μπλόκο που θα δημιουργήσουν πλησίον του νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κόρινθος.

Ιωάννινα

Δυναμικές κινητοποιήσεις, στην Πρέβεζα, προαναγγέλλει με σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.  Στις 11 το πρωί της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αλιείς. Κατά τη συγκέντρωση, θα αποφασιστεί σε ποια σημεία του νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, μετρούν δυνάμεις και όπως λένε τις επόμενες ημέρες θα βγουν αιφνιδιαστικά, στο λιμάνι και την Εγνατία.

Στην 'Αρτα, οι κτηνοτρόφοι, που έστησαν χθες το μεσημέρι μπλόκο στο Κομπότι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, ενώ οργανώνονται για να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων 'Αρτας διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης.

Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση με τα τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, αποφάσισαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ενώ μέσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν τη μορφή διαμαρτυρίας τους στα Ιωαννινα. 

Μαγνησία

Εκατοντάδες τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο -πάνω από 600 όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές- έχουν λάβει ήδη θέση στις Μικροθήβες, δημιουργώντας και στον συγκεκριμένο κομβικό σημείο της ΠΑΘΕ ένα ισχυρό μπλόκο.

Το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί και περεταίρω με 300 περίπου γεωργικούς ελκυστήρες προερχόμενους από τα Φάρσαλα.

Τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά εκατέρωθεν του οδοστρώματος ενώ η κυκλοφορία διεκόπη για λίγο στην περιοχή στις 12 το μεσημέρι και διεξόταν από εναλλακτικές διαδρομές που έχει υποδείξει η Αστυνομία. Η ΠΑΘΕ και στο συγκεκριμένο σημείο, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία όταν θα ολοκληρωθεί η προσέλευση και τακτοποίηση των τρακτέρ στις Μικροθήβες.

Σε πολύωρο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου προχώρησαν εκατοντάδες αλιείς του νομού Μαγνησίας μετά τη χθεσινή αναβολή της κινητοποίησης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι αλιείς, που είχαν τη συμπαράσταση αντιπροσωπείας αγροτών του Πηλίου, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στο χώρο απέναντι από το Δημαρχείο Βόλου και στη συνέχει ανέβηκαν στα αλιευτικά σκάφη τους και κατευθύνθηκαν εν πλω προς την είσοδο του λιμανιού, με καπνογόνα και μαύρες σημαίες στο ύψος του λιμενοβραχίονα.