X

“Μπρα ντε φερ” Τσίπρα - Σόιμπλε στο Νταβός

«Οι δυναμίτες» και τα «αναμμένα κεριά» στο πάνελ που συμμετείχαν Τσίπρας και Σόιμπλε. «Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται» είπε ο Γερμανός Υπουργός.

Ant1news

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατα τη συζήτηση για το "μέλλον της Ευρώπης", στο Νταβός, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και οι Πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας, Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε.

«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή».

 

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό είναι απαραίτητη, λέγοντας πως σε αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί».

«Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι διαφορές μεταξύ των θεσμών» δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση.

«Στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους» ανέφερε ο Σόιμπλε προσθέτωντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».

«Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.  

«Είναι η εφαρμογή, ανόητε» είπε ο Γερμανός Υπουργός, παραφράζοντας το σλόγκαν της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον, το 1992.

Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στα δύο πρόγραμματα, ο Β.Σόιμπλε ανέφερε ότι αρχικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ «όμως η καγκελαρία ήταν και στο τέλος είχε δίκιο» είπε. Και είπε με νόημα: «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν άδικο κι οι αρχηγοί κρατών δίκιο». 

 

Αναφερόμενοι στο Προσφυγικό και οι δύο συμφώνησαν οτι η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει απόρθητο φρούριο.

«Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά ήπειρός δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης.

Πρόσθεσε οτι η Ευρώπη είναι καιρός να επιστρέψει στις ιδρυστικές της αξίες, τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.  

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της. 

 

Ο Β. Σόιμπλε συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα οτι δεν πρέπει να γίνει η Ευρώπη απόρθητο φρούριο. "Είναι σημαντικό να χρηματοδοτήσουμε επιτέλους πολύ γρήγορα τις περιοχές απ΄ όπου προέρχονται αυτές οι εισροές μεταναστών", ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

"Είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι είναι πραγματικά κρίμα για την Ευρώπη, είναι ντροπή για την Ευρώπη να γίνει ένα κάστρο που φυλάσσεται για να μην μπει κανένας μέσα", σημείωσε ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στο προσφυγικό. 

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει σε 6 με 8 εβδομάδες να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη.

Τόνισε ότι κανείς δεν θέλει το τέλος της Σένγκεν. «Πριν σκοτώσουμε την Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να διορθώσουμε την Συνθήκη του Δουβλίνου» είπε χαρακτηριστικά.

Για μεταρρυθμίσεις και χρέος συζήτησαν Τσίπρας – Λιου

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τζακ Λιού. Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον Αμερικάνο Υπουργό Οικονομικών το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τσίπρας στο Bloomberg: Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg σημείωσε ότι «ακόμα κι αν η περσινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλες ευκαιρίες στο μέλλον». Μίλησε για πολύ καλά σημάδια από την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες και για μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση το 2015.

Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε ότι αποδέχεται τη βελτιωμένη προσφορά της Cosco για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Υπογράμμισε παράλληλα την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, κάτι που- όπως είπε- θα είναι το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.