X

Ντράγκι: Θα επανεξετάσουμε την στρατηγική μας τον Μάρτιο

Προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης και του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί. Τι είπε για την προσφυγική κρίση.

Ant1news

Τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο του 2% άνοιξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας την ετοιμότητα της ΕΚΤ να λάβει δράση.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης και του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ έχει διαπιστώσει ότι η δυναμική του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παραμένει ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψει αργότερα το 2016. Οι εκτιμήσεις αυτές καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ή την αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα έχει την δύναμη, την βούληση και την αποφασιστικότητα να αναλάβει δράση και ότι έχει στην διάθεση της πληθώρα εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ στην χρήση των εργαλείων που διαθέτει.

Παράλληλα, επανέλαβε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να στραφούν σε πολιτικές που είναι πιο φιλικές για την ανάπτυξη.

Τι είπε για το προσφυγικό

Να μετουσιώσουμε την προσφυγική κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης της Ευρωζώνης ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα φαινόμενο σε διαρκή εξέλιξη, το οποίο αλλάζει την εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Είναι στο χέρι μας να μετουσιώσουμε αυτή την εξέλιξη σε ευκαιρία ανάπτυξης της Ευρωζώνης» υπογράμμισε σχετικά.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.

Η απόφαση να παραμείνει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού ήταν κάτι που ανέμεναν και οι 59 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο.