X

Τσίπρας - Ντράγκι: Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο

Καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ. Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ.

Ant1news

Απόλυτη ταύτιση στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Νταβός.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ντράγκι συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Από την δική μας πλευρά, θα κάνουμε ότι μπορούμε γι αυτό. Μετά την πρώτη αξιολόγηση η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα, είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε οτι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη χρηματοοικονoμική νομοθεσία, ενώ τόνισε οτι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο.

Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ

Το πάγιο αίτημα του ΔΝΤ για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά για το Ασφαλιστικό, εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη χθεσινή τους κατ’ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριοτου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Το Ταμείο παραμένει ανυποχώρητο μπροστά στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της ανάγκης για ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την επικεφαλής του ΔΝΤ συζητήθηκαν τόσο το ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και το θέμα των διαρροών εκ μέρους του, το οποίο έθεσε επισήμως η ελληνική πλευρά δια στόματος Ευκλείδη Τσκαλώτου.

Πρωτεύον ζήτημα για την Ελλάδα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, στο οποίο έχει σταθερό και πολύτιμο σύμμαχο το ΔΝΤ, το οποίο θέτει την απομείωση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Το Ταμείο από την άλλη πλευρά, ζητά επιτακτικά την υλοποίηση σκληρών μέτρων, ενώ μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε μετά το τέλος της συνάντησης, αφήνει να εννοηθεί ότι απαιτούνται κι άλλα μέτρα,εκτός του Ασφαλιστικού.

Συνάντηση με Αναστασιάδη και Ποροσένκο

Τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, καθώς και τη συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη οι διακοινοτικές συνομιλίες να οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οι εξελίξεις σε σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Βουλγαρία.

Επιπλέον, χθες, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την εκδήλωση για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στην οποία συμμετείχαν ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρτ Άιντε, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πετρό Ποροσένκο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ελληνο-ουκρανικές σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση των πολιτών ελληνικής καταγωγής που κατοικούν στις περιοχές των συγκρούσεων, στην Ουκρανία. Επίσης, συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνο-ουκρανικής συνεργασίας.