X

Στα Τέμπη το ραντεβού όλων των μπλόκων

Οι αγρότες όλης της χώρας αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ταυτόχρονο κλείσιμο όλων των μπλόκων.Μπαράζ επιθέσεων σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Εκπρόσωποι από 25 αγροτικά μπλόκα - από τη Θράκη μέχρι την Ηλεία- κτηνοτρόφοι και αλιείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μπλόκου των Τεμπών και συμμετέχουν στη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Νωρίτερα, καθώς οι αγρότες είχαν απευθύνει κάλεσμα και σε αυτοδιοικητικούς αλλά και σε εκπροσώπους φορέων, τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματα τους εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πολλοί δήμαρχοι από την Θεσσαλία και φορείς, οι οποίοι έσπευσαν στα Τέμπη.

Δυναμικό το «παρών» των κτηνοτρόφων οι οποίοι μάλιστα για να υπογραμμίσουν την παρουσία τους αλλά και την κρισιμότητα των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο τους έχυσαν στο οδόστρωμα γάλα και έβαλαν φωτιά σε μπάλες με άχυρα.

Οι κτηνοτρόφοι έφθασαν στα Τέμπη με αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες, κουδούνες ακόμη και δέρματα ζώων, ενώ κάποιοι φορούσαν κάπες και είχαν τις παραδοσιακές γκλίτσες. Μάλιστα ένας έκανε την εμφάνιση του και με άλογο.

 

Οι κτηνοτρόφοι συμμετέχουν στον αγώνα των αγροτών και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Η συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων συνεχίζεται ενώ η κυκλοφορία στην Κοιλάδα εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Η Αστυνομία έχει ήδη ανακοινώσει από χθες τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα, για όσο χρόνο απαιτηθεί, από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και έχει υποδείξει εναλλακτικές διαδρομές για την κίνηση των οχημάτων.

Δείτε εδώ όλες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, καθώς και ποιο δρόμοι θα κλείσουν στη Θράκη

Οι αγρότες έχουν δώσει «διορία» μέχρι τη Δευτέρα στην κυβέρνηση για να αποσύρει την πρότασή της για το Ασφαλιστικό και απειλώντας να κλείσουν επ’αόριστον τους δρόμους της Ελλάδας, ζητούν διάλογο από μηδενική βάση και μόνον με τον Πρωθυπουργό. Η αντιπροσωπεία που θα συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που οριστεί μια τέτοια συνάντηση, θα οριστεί, επίσης, στη σημερινή σύσκεψη των Τεμπών.

Ο Πρωθυπουργός πάντως δηλώνει πρόθυμος να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των αγροτών και ως εκ τούτου αναμένεται η απόφαση της συνέλευσης.

 

Οι αγρότες των μπλόκων της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν την Δευτέρα να μεταφέρουν το μπλόκο των Μαλγάρων στη γέφυρα Αξιού, καθώς και να πάνε για δεύτερη φορά μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα δεκάδες μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη την επικράτεια αριθμούν ολοένα και περισσότερα τρακτέρ, ενώ ήδη από χθες άρχισαν να κλείνουν συμβολικά δρόμους, παράδρομους και τελωνεία.

Στο μεταξύ, το δεύτερο μπλόκο - μετά από αυτό του Κεφαλόβρυσου - που στήνεται στην Αιτωλοακαρνανία, στη γέφυρα του Ευήνου, λίγο πριν τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου, απειλεί να κόψει τη δίοδο από τη Στερέα Ελλάδα προς την Ήπειρο. 

Χαρακτηριστικό του μεγέθους είναι ότι, στον κόμβο της Νίκαιας τα παρατεταγμένα τρακτέρ ξεπερνούν τα 2000, με αγρότες από όλη τη Θεσσαλία να τον απαρτίζουν. Την ίδια ώρα, στο μπλόκο των Τεμπών βρίσκονται πάνω από 1000 αγροτικά μηχανήματα.

Στον κόμβο Μικροθηβών, βρίσκονται περίπου 600 τρακτέρ, (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών) που έχουν σταθμεύσει στα δεξιά του δρόμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά ο αυτοκινητόδρομος έχει αποκλεισθεί από χθες το απόγευμα, αφού έχουν σταθμεύσει πάνω στη γέφυρα γεωργικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα να εκτρέπεται η κυκλοφορία μέσω παραδρόμων στην περιοχή, αλλά κυρίως μέσω Βόλου.

Η προσέλευση αγροτών με τα μηχανήματά τους συνεχίζεται και σήμερα, και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν ώστε να μην περάσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που θεωρούν ότι θα είναι η χαριστική βολή του κλάδου.

Στη Μαγνησία, κλειστή παραμένει η ΠΑΘΕ από το Βελεστίνο μέχρι και τον κόμβο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, όπου η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου- Λάρισας.

Έκκληση στους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους, προκειμένου να αποφευχθούν οδυνηρές συνέπειες στον τουρισμό, απευθύνει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η διεκδίκηση των αιτημάτων τους δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος μιας άλλης επαγγελματικής ομάδας, αποδίδοντας ευθύνη στην κυβέρνηση.

Μπλόκα υπάρχουν σε τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, αλλά και στην Κρήτη.

Eπιθέσεις σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα οι επιθέσεις, φραστικές και όχι μόνο, σε βάρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν. Χθες εξαγριωμένοι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα εισέβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, διαμαρτυρόμενοι στους υπαλλήλους που βρίσκονταν στο κτήριο και καλώντας τους να παραιτηθούν.

Στη συνέχεια, βγήκαν στο μπαλκόνι, έσκισαν τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και την πέταξαν στο δρόμο, για να την κάψουν όσοι από τους συγκεντρωμένους βρίσκονταν εκεί. Αυγά έπεσαν και στην ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, αγρότες είχαν βρεθεί στο γραφείο της Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, όπου έδωσαν αυγά στους υπαλλήλους, προτρέποντάς τους να τα μοιράσουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Στην Καστοριά, αγρότες του εκεί μπλόκου μπλόκαραν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη και Ολυμπία Τελιγιορίδου,που μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο της πόλης τους ζήτησαν να δεσμευτούν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μάλιστα, όταν η Ο.Τελιγιορίδου επιχείρησε διάλογο μαζί τους, της επιτέθηκαν φραστικά.

Την ίδια ώρα, στην Πάτρα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη ομιλία του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, μετά από πληροφορίες ότι ο χώρος πρόκειται να αποκλειστεί από αγρότες της Αχαΐας.