X

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες

Νέα σύσκεψη και κλείσιμο δρόμων απαφάσισε η πανελλαδική συνέλευση στα Τέμπη. Τι αποφασίστηκε για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Ant1news

Δεν υποχωρούν οι αγρότες από τα μπλόκα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτών στα Τέμπη.

Οι αγρότες αποφάσισαν να μην συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό μέχρι την Τρίτη. Παράλληλα, την ίδια ημέρα στις 12.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσουν εκ νέου στο Βελλίδειο προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία και θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε ο,τι αφορά τους αποκλεισμούς δρόμων, αποφασίστηκε κάθε μέρα να κλείνουν κάθε μέρα από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και απο τις 7 έως τις 9 το βράδυ.

 Ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των των 30 -όπως τελικά καταμετρήθηκαν- μπλόκων απ' όλη τη χώρα, συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Νωρίτερα, καθώς οι αγρότες είχαν απευθύνει κάλεσμα και σε αυτοδιοικητικούς αλλά και σε εκπροσώπους φορέων, τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματα τους εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πολλοί δήμαρχοι από την Θεσσαλία και φορείς, οι οποίοι έσπευσαν στα Τέμπη.

 

Δυναμικό το «παρών» των κτηνοτρόφων οι οποίοι μάλιστα για να υπογραμμίσουν την παρουσία τους αλλά και την κρισιμότητα των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο τους έχυσαν στο οδόστρωμα γάλα και έβαλαν φωτιά σε μπάλες με άχυρα.

Οι κτηνοτρόφοι έφθασαν στα Τέμπη με αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες, κουδούνες ακόμη και δέρματα ζώων, ενώ κάποιοι φορούσαν κάπες και είχαν τις παραδοσιακές γκλίτσες. Μάλιστα ένας έκανε την εμφάνιση του και με άλογο.

 

Μπλόκο Νίκαιας

Εξακολουθούν να προσέρχονται τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας και σήμερα, τόσο από τα Φάρσαλα όσο και από την Καρδίτσα, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πλέον τις δυόμιση χιλιάδες και με τους διοργανωτές να έχουν βάλει «στοίχημα» να μαζέψουν όλα τα τρακτέρ του κάμπου στη Νίκαια.

Για αύριο στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία , καθημερινά ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών και πλέον καταγράφονται περισσότερα από 7.000 τα τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία της Εγνατίας και της εθνικής οδού στην περιοχή. 

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ και σήμερα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κατά τόπους αστυνομικών διευθύνσεων.

Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων έχουν προχωρήσει  οι αγρότες νοτίου Έβρου από τις 12, χωρίς μπλόκα στο οδικό δίκτυο της περιοχής αυτής.

Στον βόρειο Έβρο σήμερα και αύριο υπάρχει αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Καστανέων- Ριζίων (στη γέφυρα),  από τις 4.00 έως τις 6.00 το απόγευμα. 

Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12:00 το μεσημέρι την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων. Ειδικότερα, η εθνική οδός έχει κλείσει στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.  

 

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν οι αγρότες της Βοιωτίας σε δύο σημεία στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου. Παράλληλα σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου.

Στην Κορινθία οι αγρότες, μετέφεραν το μπλόκο από την παλαιά Σωληνουργία στα διόδια Ισθμού,  ενώ έκλεισαν για μία ώρα και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, δημιουργώντας πολύ μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.

Στην Αργολίδα παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου οι αγρότες με μικρή σχετικά δύναμη τρακτέρ και στη Δαλαμανάρα με εβδομήντα τρακτέρ οι αγρότες της ΠΑΣΥ.  Το απόγευμα στις 6.00 το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο και από εκεί θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία μέχρι το μπλόκο της Δαλαμανάρας όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στήριξης του αγώνα των αγροτών.

 

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έχουν παρατάξει από το πρωί τρακτέρ στην άκρη του δρόμου. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα και η κίνηση των οχημάτων γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.  Επίσης, σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που συνδέει την Βόνιτσα με τη Λευκάδα, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.

Τους οδικούς κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα στον δρόμο Ηρακλείου- Βιάννος, στην Κρήτη, απέκλεισαν σήμερα από το πρωί αγρότες από τις Αρχάνες και την ευρύτερη περιοχή.  Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί.

Στην Πρέβεζα οι αγρότες έκαναν παρέλαση με τα τρακτερ στους δρόμους της πόλης.