X

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Τα μηνύματα που ανταλλάσουν κυβέρνηση και μπλόκα. Αναλυτικά όλα τα μπλόκα της χώρας. Εντυπωσιακές εικόνες των μπλόκων από drone.

Ant1news

Την κλιμακούμενη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες των 30 βασικότερων μπλόκων της ηπειρωτικής Ελλάδας, κατά τη χθεσινή τους σύσκεψη στα Τέμπη.

Οι εκπρόσωποι των κατά τόπους μπλόκων που προσήλθαν στην Κοιλάδα – σχεδόν όλοι, εκτός αυτών της Νίκαιας – συμφώνησαν στις βασικές γραμμές των κινητοποιήσεων. Βασική γραμμή τους, είναι η απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό, να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη φορολογία τους, αλλά και να γίνουν διορθώσεις σχετικά με το κόστος παραγωγής (ΦΠΑ σε πετρέλαιο, ρεύμα, κτλ).

Στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν ξεκαθαρίζονται δύο πράγματα. Πρώτον, δέχονται το κάλεσμα για διάλογο που τους απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, αλλά το αντικείμενο συζήτησης παραμένει ένα: το κόστος παραγωγής, καθώς θέτουν ως βασική προϋπόθεση την απόσυρση των υπό συζήτηση αλλαγών σε Ασφαλιστικό και φορολογικό και την εκκίνηση της συζήτησης από μηδενική βάση. Δεύτερον, λόγω απουσιών από τη χθεσινή σύσκεψη, αλλά και της πεποίθησης ότι «τίποτε δεν πρόκειται ουσιαστικά να αλλάξει», οι αγρότες αποφάσισαν εκ νέου σύσκεψη, την ερχόμενη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα «κλειδώσουν» τα αιτήματά τους και θα οριστεί η αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.  

Το μπλόκο της Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα, συνεδριάζει σήμερα, για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

 

Την ίδια ώρα, επικεφαλής των κατά τόπους μπλόκων προειδοποιούν ότι, «αν κάποιος πάει αυτόνομα να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, δεν θα γυρίσει από την Αθήνα…».

Αποφάσεις ελήφθησαν και αναφορικά με το κλείσιμο των δρόμων και συγκεκριμένα, για σήμερα και την Δευτέρα, θα γίνονται δύο δίωροι αποκλεισμοί της Εθνικής Οδού – σε κάποια σημεία και των παράδρομων – από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00.

Κινήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το ραντεβού που είχε με τους αρμόδιους για το Αγροτικό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αναπληρωτή Υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου και Μάρκο Μπόλαρη, εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας εξέφρασε την «ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματος τους», καλώντας τους αγρότες σε κατ’ιδίαν διάλογο.

Προηγουμένως, η Όλγα Γεροβασίλη, παραδέχτηκε το δίκιο των αγροτών, ως προς τα αιτήματά τους, απέρριψε το ενδεχόμενο καταστολής των κινητοποιήσεων και διεμήνυσε ότι,  «έρχεται μείωση των κύριων συντάξεων, αν δεν δεχτούμε αυτό το Ασφαλιστικό». «Το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει» προειδοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε σημερινή του συνέντευξη, επανέλαβε ότι, η κυβέρνηση και δη ο Πρωθυπουργός είναι ανοικτοί σε διάλογο, στο οποίο κάλεσε τους αγρότες, ξεκαθαρίζοντας αφενός ότι, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο φορολογικό τους, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο για να αποσυρθεί, αλλά ότι, όλη η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία ψηφισμένη συμφωνία, ότι οι παράμετροί της είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και παράλληλα υπογράμμισε τους κινδύνους που ενέχονται σε περίπτωση μη εφαρμογής της.

Τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Το τελωνείο του Ορμενίου θα αποκλείσει το μπλόκο των Καστανιών από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 19:00 μέχρι τις 21:00, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ληφθεί απόφαση και για το τελωνείο των Κήπων.

Bίντεο του fonh.gr από το μπλόκο Κερδυλλίων

Τα τελωνεία του Προμαχώνα και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Εξοχής είναι κλειστά ήδη, από το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ οι κτηνοτρόφοι της Φλώρινας και της Καστοριάς αναμένεται να κλείσουν σήμερα το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα με την Αλβανία.

Στη Χαλκιδική, μετά το μπλόκο των Νέων Μουδανιών, το οποίο μεγάλωσε, στήθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας.

Σε Μάλγαρα και Χαλκηδόνα παραμένουν τα μπλόκα, τα οποία αποκτούν σιγά – σιγά τη στήριξη οδηγών ταξί και φορτηγών, ενώ από πλευράς διακοπής της κυκλοφορίας, κινούνται στη γραμμή των Τεμπών.

Η Θεσσαλία, με το μπλόκο της Νίκαιας να συγκεντρώνει τα τρακτέρ των Φαρσάλων, της Καρδίτσας και των γύρω περιοχών, φτάνοντας σε δυναμική τα 2.500 αγροτικά μηχανήματα και οι αποφάσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις αναμένονται το μεσημέρι.

Πυκνώνουν τη συμμετοχή τους οι αγρότες και στις Μικροθήβες, με νέες ενισχύσεις τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων που καταφθάνουν στο μπλοκ από τις περιοχές του Αλμυρού και του Πηλίου.

Στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου, γίνεται νέα εκτροπή των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου- Λάρισας μέχρι τον κόμβο του Πλατυκάμπου, λόγω του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, όπου ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός από την περασμένη Πέμπτη.

Στη Στερεά Ελλάδα γίνονται αποκλεισμοί της Αθηνών – Λαμίας, σε τρία σημεία. Στο 90ό χιλιόμετρο, στο 110, αλλά και στο ύψος του Κάστρου.

 

Στη Φθιώτιδα, το μπλόκο της Ανθήλης ενισχύθηκε με τους αγρότες της Στυλίδας και οι αποκλεισμοί γίνονται στην Αθηνών – Λαμίας – και στα δύο ρεύματα – καθώς και στους παράδρομους.

Παράλληλα σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου.

Ένα νέο μπλόκο, των αγροτών της δυτικής Λοκρίδας, στήθηκε από το Σάββατο στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς στο ύψος του παλιού Λεβέντη. Οι αγρότες της περιοχής μετακίνησαν εκεί δεκάδες τρακτέρ από Τιθορέα Ελάτεια και τα γύρω χωριά και προχωρούν σε αποκλεισμούς του δρόμου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Εθνική Οδός έχει δύο μπλόκα, στη γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

 

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Βόνιτσας.

Στο μεταξύ, αγρότες της Αιγιάλειας παρέταξαν χθες τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Αχαΐα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, οι αγρότες παραμένουν σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.

Στο μπλόκο του Ισθμού που είναι το μεγαλύτερο στην Πελοπόννησο, οι αγρότες επειδή βρίσκονται πάνω στην ΠΑΘΕ έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού που λήφθηκαν χθες στα Τέμπη, κλείνοντας για 2 ώρες την Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Καλαμακίου.

 

«Ετοιμοπόλεμοι» είναι και οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι χθες απέκλεισαν κόμβους του Ηρακλείου, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους σε Άγιο Σώζοντα και στην είσοδο Αχαρνών, ενώ σήμερα το απόγευμα θα αποφασιστεί, σε προγραμματισμένη σύσκεψη, η περαιτέρω στάση τους.