X

Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος

Τι αλλάζει με τη νέα φορολογική κλίμακα. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι επιβαρύνονται.

Ant1news

Τη φορολογική ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών με χαμηλά εισοδήματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με την εισήγηση που εξετάζει το Υπουργείο ο φορολογικός συντελεστής για ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.500 ευρώ θα μειωθεί από το 26% για τους αυτοαπασχολούμενους και από το 13% για τους αγρότες στο 10% ή και λίγο χαμηλότερα για τις δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Η εισήγηση αυτή είναι ενταγμένη στο ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου για την κατάργηση της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που ορίζει διαφορετικό φορολογικό συντελεστή για κάθε πηγή εισοδήματος και την καθιέρωση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου.

Η υπαγωγή όλων των πηγών εισοδήματος σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα επιβαρύνει με σημαντικές αυξήσεις φόρων μεγάλο αριθμό άλλων φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από περισσότερες της μιας πηγές, καθώς -όπως τονίζει το δημοσίευμα-  η άθροιση όλων των εισοδημάτων και η ενιαία φορολόγησή τους θα ανεβάσει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε κλιμάκια με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές φόρου από αυτούς που προβλέπει το ισχύον σήμερα σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε εισοδηματικής πηγής.

Πάντως τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι επικεφαλής των δανειστών που αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πιθανότατα  μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.