X

Morgan Stanley: Δεν είναι μηδαμινές οι πιθανότητες Grexit

Ευάλωτη παραμένει η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ενώ η συμφωνία «προχωρά» αλλά με αναταράξεις.

Ant1news


Υψηλά ρίσκα για την ελληνική οικονομία, εξακολουθεί να βλέπει η Morgan Stanley. Ο οίκος αξιολόγησης, σε έκθεσή του, υπογραμμίζει ότι παρά την ήπια πτώση του ΑΕΠ  παραμένει δομικά αδύναμο, η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα δεν έχει ενισχύσει τις εξαγωγές και οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να υποχωρούν.

Επιπρόσθετα, παρότι καταγράφεται πρόοδος στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, η διαδικασία δεν εξελίσσεται ομαλά, με την κυβέρνηση να έχει ήδη απολέσει δύο βουλευτές.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι ενώ οι αγορές δεν αποτιμούν πλέον πιθανότητα Grexit, οι κίνδυνοι  ατυχήματος είναι σημαντικοί. Σύμφωνα με τον οίκο  η Ελλάδα είναι οριακά πιθανότερο να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, επισημαίνει ότι το Ταμείο θα θελήσει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει επανασχεδιασμός του χρέους προτού λάβει την απόφαση.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει κάποια στιγμή στις αρχές του 2016, αλλά η «πραγματική ανάκαμψη» δείχνει ακόμη μακριά καθώς  οι πραγματικοί δείκτες της οικονομίας είναι ακόμη αδύναμοι.

Οι προβλέψεις

Η Morgan Stanley βλέπει  ύφεση 0,5% εφέτος από οριακά αρνητικό ΑΕΠ, στο -0,1% το 2015, αλλά και ανάκαμψη 1,7% το 2017. Η αγορά ακινήτων, πάντως, παραμένει το αδύναμο σημείο, ενώ το εμπόριο αποτελεί «οδηγό» μόνο επειδή μειώνονται οι εισαγωγές.

Στο μέτωπο της ανεργίας, εκτιμά ότι το 2016 θα μειωθεί στο 25,2%, καταγράφοντας περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 24% το 2017. Από το 2017 αναμένει και γύρισμα σε πληθωρισμό, με 0,8% μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αποπληθωρισμού.

Προβλέπει ακόμη οριακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,6% φέτος, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί στο 2% το 2017, αλλά και μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ στο 202,7% το επόμενο έτος από 204,8% εφέτος.

Επισημαίνει, τέλος, ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα απαιτηθούν χαμηλότερα επιτόκια αλλά και επιμήκυνση των ωριμάνσεων.