X

Στα “κάγκελα” παραμένουν οι αγρότες

Εκπρόσωποι των αγροτών συνεδριάζουν την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων. Ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ant1news

Σε αναβρασμό παραμένουν οι αγρότες που δείχνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμηνύοντας μάλιστα πως αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο δεν προτίθενται να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό.

Πάντως, εκπρόσωποι των αγροτών θα συνεδριάσουν την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η συγκεκριμένη συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα αποφασισθεί αν τελικά θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα και σε αυτήν την περίπτωση θα οριστεί η αντιπροσωπεία όπως και η ατζέντα των αιτημάτων.

Η συνάντηση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στη Σίνδο. Σε πνευματικό κέντρο της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 13:00 η συνέλευση του πανθεσσαλικού μπλόκου της Νίκαιας.

Την Τρίτη επίσης αναμένεται να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», (τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής. 

Τα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

 

Ωστόσο, άνοιγμα του τελωνείου Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βισαλτίας, Στέργιο Λίτο να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου ισχύει, απλώς επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς στα λεγόμενά μας, πως όταν θα βλέπουμε ότι επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην άλλη πλευρά, θα ανοίγουμε για να μην προκαλούμε ταλαιπωρία».

Στο τελωνείο του Προμαχώνα είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.

Στο μεταξύ, σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, προχώρησαν λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι οι συμμετέχοντες σ’ αυτόν, αριθμώντας πάνω από 700 τρακτέρ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, την Τρίτη στις 10 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχουμε στη συνάντηση των μπλόκων στο συνεδριακό κέντρο στη Σίνδο, στις 12 το μεσημέρι».

 

Το πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων για την Τρίτη περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12-14.00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής. 

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται  η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου.

Στον Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ στον νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ. Τα μπλόκα στο Νομό Πέλλας βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

 

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και προχωρούν και σήμερα σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και σήμερα αναμένεται να φθάσουν και μελισσοκόμοι.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο. Στο σημείο βρίσκονται από χθες περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον κόμβο Νησελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ.

Θεσσαλία

Την περαιτέρω ενίσχυση με 150 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα του αγροτικού μπλόκου στις Μικροθήβες, αποφάσισαν οι αγρότες του Πηλίου, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αγριά του Βόλου. Συγκεκριμένα, οι αγρότες του Πηλίου θα συγκεντρωθούν την Τρίτη στις 9 το πρωί στη Γορίτσα με τα τρακτέρ τους και θα κατευθυνθούν στο μπλόκο των Μικροθηβών. Δράκεια, 'Αγιος Λαυρέντιος, Λεχώνια, Μηλιές, Αργαλαστή, Μηλίνα όλα τα χωριά του κεντρικού και ανατολικού Πηλίου είναι αποφασισμένα για τις κινητοποιήσεις.

Μπλόκα στις εθνικές οδούς Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Τις εθνικές οδούς Πατρών-Πύργου και Αντιρρίου-Ιωαννίνων απέκλεισαν το βράδυ της Δευτέρας για περίπου δύο ώρες οι αγρότες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, αγρότες της Αχαΐας απέκλεισαν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου και στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στο Μεσολόγγι.

Σχετικά με τα άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Επίσης, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στην εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, όπου και εκεί υπάρχει μπλόκο των αγροτών από την Αιγιάλεια.

Ακόμη, στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν δύο μπλόκα των αγροτών, στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Κανδήλα, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προς Λευκάδα και Αστακό.

 

Κινητοποιήσεις και σε νησιά

Σε πορεία κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου που εναντιώνονται από κοινού με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Κρήτη για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αφορά και στον κλάδο τους.

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν την ερχόμενη Τετάρτη θα αποκλείσουν από το πρωί τον κυκλοφορικό κόμβο επί της Εθνικής Οδού στον Βόρειο οδικό άξονα του Ατσιπόπουλου.

Αγρότες κτηνοτρόφοι, θα συγκεντρωθούν στα Τρία Μοναστήρια, από όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην Εθνική οδό, την ίδια ώρα όπου αντίστοιχα θα κινηθούν οι συνάδελφοί τους σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Στο μεταξύ, αγρότες και Κτηνοτρόφοι του νομού, θα βρεθούν την Τρίτη στο Ηράκλειο, ώστε να συμμετέχουν στον επ’ αόριστο αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, συντονίζουν επίσης τις κινήσεις τους, ώστε όπως αναφέρουν, να είναι επιτυχημένο το παγκρήτιο συλλαλητήριο της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου και τη συγκέντρωση της 4ης Φεβρουαρίου στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

 

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας, προχώρησαν για τρεις ώρες οι Κερκυραίοι αγρότες που έκλεισαν τις εισόδους με δίχτυα ελιάς, ενώ άναψαν φωτιά στο προαύλιο του κτιρίου.

Την κινητοποίηση, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΥ Βασίλη Αρμενιάκο, δεν ήταν ικανοποιητική, διοργάνωσαν πρωτοβάθμιοι αγροτικοί σύλλογοι κοινοτήτων του νομού με συμμετοχή και της ΠΑΣΥ, ενώ τη συμπαράστασή τους στους αγρότες, εξέφρασαν τόσο η περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσο και ο δήμος της Κέρκυρας.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο Τρίτη οι αγρότες της Ζακύνθου διαμαρτυρόμενοι «για την εξοντωτική φορολογία που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό» όπως επεσήμαναν αγρότες που βρέθηκαν σε συγκέντρωση στην περιοχή του Σαρακηνάδου, ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να αποφασίσουν κινητοποιήσεις και κατέβασμα των τρακτέρ στην πόλη.