X

Με “άγριες διαθέσεις” επιστρέφουν οι δανειστές

Τι νέα μέτρα ζητούν οι δανειστές. Σκληρή διαπραγμάτευση στα δημοσιονομικά με το «καλημέρα». Τα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Ant1news

Φτάνουν, με μία μέρα καθυστέρησης, στην Αθήνα σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, για την πρώτη ουσιαστική συζήτηση επί του προγράμματος. Η προσοχή είναι στραμμένη στα δημοσιονομικά και στο αν και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Η πρώτη επαφή τους θα είναι με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενό της το πρωτογενές πλεόνασμα και θέμα εξέτασης αν υπάρχει ανάγκη επιβολής νέων μέτρων ή αν επαρκούν τα ήδη ληφθέντα για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Να σημειωθεί ότι, βάσει μνημονίου, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016, 1,5% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Θα πρέπει επιπλέον, με βάση και πάλι το μνημόνιο, να συμφωνηθούν τα πρόσθετα μέτρα, ύψους 0,75% του ΑΕΠ (1,3 δισ. το 2017) και 0,25% του ΑΕΠ (450 εκατ.) το 2018, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξουν προς τα πάνω αναθεωρημένες δημοσιονομικές απαιτήσεις, για κανένα από τα επόμενα τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του φετινού.

Το κενό ύψους 900 εκατ. ευρώ, που έβλεπαν για το 2016 οι δανειστές, φαίνεται να κλείνει. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, όταν ανέφερε πως το 2015 δεν είχαμε πρωτογενές έλλειμμα, αλλά πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,4%, δηλαδή περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Τα αυξημένα κατά 1,9 δισ. ευρώ έσοδα, για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου, προκάλεσε το πλεόνασμα. Επιπλέον, αναμένεται να προστεθούν ακόμα 1,2 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και θα προστεθούν τα έσοδα από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των δανειστών και αφού τους παρασχέθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία φαίνεται ότι, πείθονται για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και για την έναρξη του 2016 πάνω σε μια σταθερή βάση. Περιμένουν, ωστόσο, να δυο τι θα αποδώσει ο ΕΝΦΙΑ, βάσει των νέων αντικειμενικών τιμών. Στόχος παραμένουν τα 2. 65 δισ.

Οι συναντήσεις που ξεκινούν σήμερα, έχουν στόχο την εξέταση των μέτρων για την επόμενη διετία και τις παγίδες οι οποίες μπορεί να κρύβονται. Οι δανειστές δεν δέχονται το κενό για την επόμενη διετία να κλείσει με τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, αλλά ότι θα πρέπει να καλυφθεί με νέα έσοδα ή περικοπές δαπανών.

Κυριότερο πρόβλημα, για όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης, παραμένει το ακαθόριστο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Το υπουργείο Οικονομικών, με τη σειρά του, τονίζει ότι, το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο τρίμηνο και θα περιέχει νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτό που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει εκ των προτέρων, είναι αν τα έσοδα από άμεση και έμμεση φορολογία θα είναι τα ίδια με τα σημερινά ή περισσότερα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν οι σχετικές προβλέψεις στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 2016 -2019, κάτι που αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα τεχνικά κλιμάκια επιμένουν να έχουν από τώρα αναλυτικά στοιχεία για την απόδοση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, δομικό στοιχείο του δημοσιονομικού πλάνου, όπως και για το Ασφαλιστικό.