X

Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες

Δεν κάνουν πίσω. Δεν συναντιούνται με τον Πρωθυπουργό. Ποιοι δρόμοι κλείνουν, σε ποια σημεία του εθνικού δικτύου υπάρχουν μπλόκα.

Ant1news

Επέκταση της διάρκειας αποκλεισμού των εθνικών οδών και των τελωνείων αποφάσισαν χθες οι δύο συνελεύσεις των αγροτών, σε Σίνδο και Νίκαια. Οι αγρότες διαμηνύουν ότι, αν δεν αποσυρθεί οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, δεν θα αποδεχτούν την πρόταση του Πρωθυπουργού για διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι αυτός θα γίνει μόνο «από μηδενική βάση».

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας την πρόσκλησή του, από το βήμα της Βουλής, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, έκανε ωστόσο και μια προειδοποίηση: Οι αγρότες θα είναι οι χαμένοι αν δεν προσέλθουν σε διάλογο.

Οι εκπρόσωποι των τουλάχιστον 75 μπλόκων όλης της χώρας, ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα πέσουν σε παγίδα ‘διαλόγου’» και ζητούν απαντήσεις στα αιτήματα που θέτουν.

Παρά τις διαφωνίες και τις εντάσεις που αποτυπώθηκαν στις δύο μεγάλες συνελεύσεις χθες, το σύνολο των αγροτών θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, 28 Ιανουαρίου στη ΔΕΘ, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης “Agrotica”.

Τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη την επικράτεια, όπως και οι αποκλεισμοί των δρόμων. Το κάθε μπλόκο αποφασίζει αυτόνομα για τις ώρες των αποκλεισμών, οι οποίες σε γενικές γραμμές κινούνται από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00.

Τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά σήμερα από τις 12:00 μέχρι και τις 15:00, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνέλευση, που ακολούθησε αυτήν της Σίνδου, από την οποία αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου μπλόκου, όταν κατηγορήθηκαν ότι ενεργούν σαν «αγροπατέρες». Το μπλόκο θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, ώστε να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις του.

 

Στο νομό Πιερίας, πάνω από 700 τρακτέρ έχουν στηθεί σε Κατερίνη και Αιγίνιο.

Στην Ημαθία παραμένει το μπλόκο της Κουλούρας, που μετρά τουλάχιστον 500 τρακτέρ.

Στον κόμβο Νησελίου, επί της Εγνατίας υπάρχει ένα από τα αρκετά μπλόκα επί της Εγνατίας, αποκλείοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας την Εθνική Θεσσαλονίκης –Βέροιας. Στο πλευρό των αγροτών των 700 τρακτέρ βρίσκονται κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες άλλων κλάδων αλλά και πολίτες της περιοχής.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μπλόκο στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία, από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκδικής.  Μπλόκο, με πάνω από 800 τρακτέρ υπάρχει και στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ στη Χαλκιδική, βρίσκονται τρία. Ένα στην Ιερισσό, στον κόμβο Γοματίου, ένα στα Νέα Μουδανιά κι ένα στην Καλλικράτεια. Μαζί με τα συνολικά 600 τρακτέρ βρίσκονται και πάνω από 80 μελισσοκόμοι.

Στον Προμαχώνα είναι συγκεντρωμένα στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία πάνω από 1.600 τρακτέρ, κλείνοντας δύο φορές τη μέρα το τελωνείο.

Και στον κόμβο Κερδυλλίων παραμένουν τα μπλόκα, εδώ και μία εβδομάδα. Το μπλόκο που βρίσκεται στην Εγνατία Οδό αριθμεί πάνω από 800 τρακτέρ και όταν αποκλείεται ο δρόμος, αποκλείονται και οι παρακαμπτήριες οδοί. Οι αποκλεισμοί, ωστόσο, δεν διαρκούν πάνω από μισή ώρα τη φορά.

Στο νομό Δράμας έχουν στηθεί τρία μπλόκα. Στο Κιλκίς, την ίδια ώρα, πάνω από 450 τρακτέρ βρίσκονται στην Εθνική Θεσσαλονίκης – Πετριτσίου.

Στην Πέλλα υπάρχουν τρία μπλόκα. Ένα στη γέφυρα Σέρβικα, στα Γιαννιτσά, ένα στον κόμβο Μανδάλου, στο Μελίσσι και αυτό της Χαλκηδόνας.

Στον Έβρο σχεδόν 480 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον κόμβο Ριζίων – Καστανέων, ενώ γίνεται και αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων.

Και στην Ηγουμενίτσα παραμένει το μπλόκο έξω από το λιμάνι και την είσοδο της Εγνατίας, ενώ αποκλεισμένη είναι και η παλιά γέφυρα της Άρτας, η Εθνική Ιωαννίνων – Κακκαβιάς, η Εθνική Ιωαννίνων-Πρέβεζας, στο 80ό χιλιόμετρο, η Εθνική Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας στη θέση Ζέφυρος κοντά στο Λούρο, η Άρτας - Αντιρρίου, στο χωριό Κομπότι, ενώ κλειστή επ’αόριστον παραμένει και η γέφυρα του Ευήνου, η οποία ωστόσο, ανοίγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τη διέλευση των οχημάτων. Σε εξάωρο αποκλεισμό, από τις 15:00 μέχρι τις 21:00 προχωρά το μπλόκο του Αιτωλικού.

Κλειστό είναι σε πολλά σημεία και το εθνικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Μπλόκα έχουν αποκλείσει επ'αόριστον τα διόδια στην Ισθμό της Κορίνθου, ενώ ένα δεύτερο μπλόκο στην Παλαιά Εθνική Οδό ανοιγοκλείνει διακόπτοντας την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της μέρας. Στον Πύργο, την Πάτρα, τη Μεσσήνη, υπάρχουν επίσης μπλόκα.

Στη Βοιωτία παραμένουν τα μπλόκα στο Κάστρο και την Ανθήλη.