X

Αμετακίνητοι οι αγρότες - “Mισό βήμα πίσω” από την Κυβέρνηση

Την ελάφρυνση της φορολογίας των αγροτών μελετά η κυβέρνηση που βλέπει τους αγρότες αποφασισμένους να μην αποχωρήσουν από τα μπλόκα.

Ant1news

«Μισό βήμα πίσω» κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα την ώρα που οι αγρότες ανοιγοκλείνουν δρόμους και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο τραπέζι έπεσε και η φορολογική κλίμακα των αγροτών και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μελετώνται σενάρια για τη σταδιακή αύξηση από το 13% στο 20%, όπως προβλέπεται στα φετινά εισοδήματα και στο 26% το 2017, ώστε να υπάρξει πιο ομαλή μετάβαση στον καταληκτικό συντελεστή. 

Εξετάζεται επίσης και μείωση των προκαταβολών φόρου σε συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επίκειται ανακοίνωση για τις προκαταβολές φόρου, που θα είναι μειωμένες για συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται πληγέντες όπως και περιπτώσεις μείωσης τζίρου τουλάχιστον 25%.

Φορολογικές ρυθμίσεις, με στόχο την προστασία των αδυνάμων είχε προαναγγείλει χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες

Στο μεταξύ οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι και διαμηνύουν πως αν δεν αποσυρθεί οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, δεν θα αποδεχτούν την πρόταση του Πρωθυπουργού για διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι αυτός θα γίνει μόνο «από μηδενική βάση».

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών πραγματοποιούν νέα συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες προσανατολίζονται- μεταξύ άλλων- σε σταδιακή αύξηση των ωρών αποκλεισμού των Τεμπών, ξεκινώντας από αύριο.

Γενική συνέλευση πραγματοποιούν οι αγρότες και του μπλόκου της Νίκαιας, προκειμένου να υπάρξει επίσης συντονισμός ενεργειών, με πρώτο βασικό «σταθμό» τη δυναμική συμμετοχή στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Κλειστό παραμένει από τις 12 το μεσημέρι το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και άγνωστο παραμένει πότε θα ανοίξει, μιας και οι συμμετέχοντες σε αυτό αποφάσισαν πολύωρους αποκλεισμούς, ενώ στα άλλα σημεία της γραμμής Σίνδου, ακολουθούν τα ωράρια 12-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 το βράδυ. 

Αυτοκινητοπορεία σε Άργος- Ναύπλιο

Μεγάλη αυτοκινητοπορεία και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας πραγματοποίησαν οι αγρότες της περιοχής.

Περίπου 200 τρακτέρ από το μπλόκο του Κουτσοποδίου μετέβησαν στην πόλη του 'Αργους και μέσω των κεντρικών οδών έφτασαν στην πλατεία, όπου για λίγο στάθμευσαν και από μικροφώνου εξέθεσαν τα αιτήματά τους για να γίνουν γνωστά στους πολίτες.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία Λαϊκής Αγοράς, όπου σήμερα υπολειτουργούσε, αφού οι παραγωγοί λαϊκών αγορών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών και στην συνέχεια βγήκαν από την πόλη, έχοντας όμως προκαλέσει κυκλοφοριακή ασφυξία στην πόλη.

Στην συνέχεια οι αγρότες κατευθύνθηκαν στο Ναύπλιο, όπου μπήκαν στην πόλη κι έφτασαν στην πλατεία Δικαστηρίων και από εκεί κατευθύνθηκαν στην παραλιακή Ναυπλίου - Νέας Κίου όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας κι εσπεριδοκαλλιεργητές πέταξαν κλούβες με πορτοκάλια.

 «Παρέλαση» στην Καλαμάτα

Οι αγρότες της Μεσσήνης το μεσημέρι απέκλεισαν τον κόμβο του Ασπροχώματος ενώ νωρίς το πρωί, αγρότες της Τριφυλίας ξεκίνησαν από τους Γαργαλιάνους και αφού πέρασαν από τις κεντρικές πλατείες των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, κατέληξαν στον κόμβο του Καλού Νερού, έχοντας στον πλευρός τους ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής.

Χθες, εξάλλου, οι αγρότες της Μεσσήνης «εισέβαλαν» με τα τρακτέρ τους στην πόλη της Καλαμάτας, κι έφθασαν μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, διαδηλώνοντας. Στην πορεία των αγροτών ενσωματώθηκαν δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, τοπογράφοι, εργολήπτες και άλλοι φορείς που βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις για το θέμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι αγρότες της Μεσσηνίας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το κεντρικό συντονιστικό όργανο των αγροτών και συμμετέχουν στις αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

 

"Έτοιμοι για όλα" οι αγρότες του Ρεθύμνου 

Έτοιμοι για όλα», δηλώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου οι οποίοι σήμερα βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού με κύριο τον κόμβο του Ατσιπόπουλου.

Αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού με αγροτικά μηχανήματα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από τα Τρία Μοναστήρια για διάφορα σημεία του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης στο ύψος του Ρεθύμνου, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα και φορτηγά.

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι συνταξιούχοι του νομού καθώς και διάφοροι σύλλογοι εργαζομένων. 


Μπλόκα αγροτών και στην Αττική

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Αττικής από τις περιοχές της Παιανίας και των Σπάτων.

Οι παραγωγοί έβγαλαν τα τρακτέρ στην διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου με την Αττική Οδό και απειλούν ότι την Πέμπτη θα αποκλείσουν την πρόσβαση προς τον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος. Πάντως, προς το παρόν η κίνηση διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Οι αγρότες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνέχεια, συζητούν για το πότε και με ποιό τρόπο θα κλιμακώσουν την κινητοποίησή τους.