X

Επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο

Μήνυμα Μοσκοβισί για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τα κρίσιμα ζητήματα που θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» κουαρτέτου – κυβέρνησης.

Ant1news

Το Σάββατο έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, με τις επαφές τους με την κυβέρνηση να ξεκινούν από τη Δευτέρα. Μέχρι να αρχίσουν οι επαφές του κουαρτέτου με τους Υπουργούς, στα πλαίσια του πρώτου προγράμματος, η πορεία του προϋπολογισμού και το Ασφαλιστικό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων με τις ελληνικές Αρχές.

Την έλευση του κουαρτέτου επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Οι επικεφαλής των Θεσμών θα φτάσουν στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο», είπε και πρόσθεσε ότι, «οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας».

Η έλευση του κουαρτέτου έγινε αποδεκτή με ανακούφιση από την Αθήνα, καθώς είναι ένα δείγμα του ότι δεν θα σημειωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις για την έναρξη του ελέγχου του προγράμματος.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι, θα κλείσει σύντομα το ζήτημα του Ασφαλιστικού αλλά, ούτε και των νέων δημοσιονομικών μέτρων, θέμα το οποίο προκαλεί εκ προοιμίου προστριβές μεταξύ, όχι μόνο κυβέρνησης και δανειστών, αλλά και ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ευρώπης και του Ταμείου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι, τουλάχιστον μεταξύ των δανειστών, θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, βάσει του οποίου θα ληφθούν τα μέτρα για τη διετία 2017- 2018.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί ότι, οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες και θα απαιτηθεί χρόνος για την ολοκλήρωσή τους, δείχνει ότι, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα παραταθεί από το επιθυμητό χρονικό στόχο της κυβέρνησης, δηλαδή τα τέλη Φεβρουαρίου.