X

Το ΔΝΤ αλλάζει τους κανονισμούς του για την βιωσιμότητα του χρέους

Καταργεί τον κανονισμό της συστημικής εξαίρεσης, βάσει του οποίου έδωσε τα δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Ant1news

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να συνεχίσει να δίνει δάνεια διάσωσης σε χώρες που ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα στην αποπληρωμή τους, ωστόσο τροποποιεί τους κανονισμούς για αυτές τις περιπτώσεις.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα  το Ταμείο είχε προχωρήσει στην  απόφαση να καταργήσει τον κανονισμό της λεγόμενης συστημικής εξαίρεσης (systemic exemption), η χρήση του οποίου είχε επιτρέψει στο ΔΝΤ να χορηγήσει δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον αναφέρει πως θα επιτρέπει την χορήγηση μεγάλων δανείων σε χώρες που δεν έχουν υψηλές πιθανότητες να έχουν βιώσιμο χρέος, αν έχουν την δυνατότητα χρηματοδότησης από άλλες πηγές (από τον επίσημο ή τον ιδιωτικό τομέα) με όρους που θα επιτρέπουν την σταδιακή βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως κάτι τέτοιο μπορεί να προϋποθέτει μια αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους με επιμήκυνση των ωριμάνσεων ή μέσω άλλων μέτρων, αλλά όχι μέσω μιας αναδιάρθρωσης.

Ο  Hugh Bredenkamp, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Strategy, Policy and Review του ΔΝΤ, δήλωσε σχετικά, «Η μεταρρύθμιση έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να διατηρήσει την δυνατότητα του ΔΝΤ να συνεχίσει να προσφέρει χρηματοδότηση που βοηθάει κράτη να επιλύσουν τα προβλήματα τους στο ισοζύγιο πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης και της ύπαρξης ρίσκων μετάστασης», το οποίο μεταφραζόμενο στην περίπτωση της χώρας μας, σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.