X

Σε επιφυλακή ο πλανήτης από την εκρηκτική εξάπλωση του ιού Ζίκα

Περισσότερα από 20.000 τα κρούσματα του ιού Ζίκα, μεταξύ αυτών 2.000 έγκυες γυναίκες στην Κολομβία.

Ant1news

Η ασθένεια έχει πλέον απειλήσει περισσότερες από 20 χώρες.

Στην Ευρώπη έχουν σημειωθεί κρούσματα σε επτά κράτη, ενώ ο Ζίκα έχει απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι την μακρινή Νέα Ζηλανδία.

H Κολομβία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει 20.297 κρούσματα του ιού Ζίκα στην χώρα, μεταξύ αυτών 2.116 έγκυες γυναίκες.

Την ίδια ώρα οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για τέσσερα εκατομμύρια πιθανούς ασθενείς στην Αμερική.

Στο μεταξύ η Βραζιλία, η χώρα που έχει επηρρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη από την ασθένεια, φαίνεται να χάνει κατά κράτος τη μάχη με τον ιό που μεταδίδουν κουνούπια.

Τα τέσσερα κρούσματα του ιού στον Καναδά ανάγκασαν τις αρχές να προσπαθήσουν να ρίξουν τους τόνους, που επιχειρούν να αποσυνδέσουν τον ιό από την πάθηση της μικροκεφαλίας στα βρέφη. 

Ο ιός ζίκα θεωρείται επικίνδυνος για τις εγκύους, ενώ στα συμπτώματα του συγκαταλέγονται ο πυρετός, οι πονοκεφάλοι και το εξάνθημα. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα μια έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τον ιό, που μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιού και εξαπλώνεται με «εκρηκτικό τρόπο» στην αμερικανική ήπειρο, όπου αναμένεται να καταγραφθούν φέτος 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 1,5 εκατομμύρια μόνο στη Βραζιλία, την χώρα που έχει πληγεί περισσότερο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε χθες με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ για την εξάπλωση του ιού Ζίκα στο δυτικό ημισφαίριο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.