X

Διαφωνίες αλλά και συνεννόηση στο τετ α τετ Μητσοτάκη - Μουζάλα

Στο ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση συμφώνησαν ο Πρόεδρος της ΝΔ και ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης.

Ant1news

Σε κλίμα συνεννόησης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.  

Ο κ. Μουζάλας σε δήλωσή του τόνισε πως «υπήρξε μια εξαιρετική σύγκλιση όσον αφορά ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται μια κοινή αντιμετωπιση», ενώ αν και επεσήμανε πως υπήρξαν διαφωνίες, τόνισε πως συνάντησε «κλίμα και προσπάθεια σύγκλισης και η κριτική όπου έγινε ήταν μέσα στα όρια της αξιοπρέπειας που πρέπει να διακρίνει την όποια διαφορά υπάρχει σε αυτά τα πράγματα. Το μήνυμα είναι ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, που δίηρκησε μία ώρα και σαράντα λεπτά,  ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στον κ. Μουζάλα πως το θέμα αυτό έχει εθνικές διαστάσεις, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας σειράς ευρύτερων ενεργειών που θα κορυφωθούν με την παρέμβασή του στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα στις Βρυξέλλες στα μέσα Φεβρουαρίου.

Στόχος του Προέδρου της ΝΔ είναι να μην υλοποιηθούν οι απειλές για έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους εταίρους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι για πολλούς μήνες η κυβέρνηση υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, έδειξε αργά αντανακλαστικά , πήρε λάθος αποφάσεις και έστειλε λάθος μηνύματα.

«Υπο την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδος στο ζήτημα αυτό με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δυστυχώς μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έδειξε και η ΕΕ. Η πρόκληση είναι κοινή, τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά γι αυτό και περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη της Ευρώπης» συμπλήρωσε και επέρριψε ευθύνες και στην Τουρκία η οποία, όπως είπε, έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή της στη δράση διακινητών.

«Η πρόκληση του προσφυγικού είναι πολύ μεγάλη. Δεσμεύομαι να συμβάλλω ενεργά  ώστε να καταστεί το πρόβλημα διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης  της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.